Monument herbestemmen
Wilt u een monument restaureren en het een nieuwe bestemming geven, neemt u dan contact op met het Restauratiefonds. Wij financieren herbestemmingsprojecten en grootschalige restauraties van monumenten. Bovendien helpen we u bij het financieringsproces.
Kennis delen
We delen onze kennis over herbestemmingstrajecten met u, en bevorderen ook onderlinge kennisdeling. Zo zorgen we er samen voor dat monumenten die hun functie verloren hebben niet leeg hoeven te staan. Zij kunnen een nieuw leven krijgen, met behoud van de monumentale waarde van het pand.
Kennis delen
Bent u ondernemer, vastgoedbeheerder, ontwikkelaar of erfgoedspecialist en wilt u aan de slag met grootschalige restauratie en herbestemming? Wij komen graag met u in contact, om kennis te delen.
Het Restauratiefonds als kennisdeler:
- We komen in een vroeg stadium in contact met initiatiefnemers en ondernemers met herbestemmingsplannen.
- Als financier zien wij veel eigenaren en initiatiefnemers die deels voor vergelijkbare uitdagingen komen te staan. We zorgen dat u het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.
- Waar mogelijk verbinden wij overheden, financiers en ondernemers. Wij weten namelijk als geen ander dat naast een financiering en (lokaal) draagvlak een goede samenwerking tussen ondernemers en overheid vaak de sleutel vormt tot een geslaagde herbestemming.
- Het Restauratiefonds organiseert of neemt regelmatig deel aan bijeenkomsten en cursussen over herbestemming. Wij vertellen u graag meer over onze cursussen.
- Op de website Herbestemming.nl delen wij kennis en praktijkvoorbeelden van en voor initiatiefnemers en betrokkenen van herbestemmingen.
Handige downloads over herbestemmen
Een monumentaal pand inspireert vaak meteen tot allerlei mooie ideeën over herbestemming. Maar hoe dat te betalen? Alles begint met een goede financiering en een gezonde exploitatie. Gunstige leningen en subsidies kunnen daarbij helpen. Op onze website Herbestemming.nl kunt u de Whitepaper Financiering en exploitatie bij herbestemming monument downloaden.
Financiering van herbestemming
Financieringsmogelijkheden bij herbestemming
Geen herbestemming is gelijk, ook uw project is uniek. Er bestaan dan ook geen standaardoplossingen voor de financiering. Vaak is er sprake van sprokkelfinanciering, een financiering die uit meerdere bronnen is opgebouwd. Wij bieden u hierbij persoonlijk maatwerk.
Het Restauratiefonds denkt met u als initiatiefnemer mee en komt bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium met u in gesprek om de (financiële) mogelijkheden te verkennen. Hier kunnen laagrentende leningen, onze Monumentenhypotheek (annuïtair) en samenwerking met andere banken, fondsen (zoals VSBfonds) en private investeerders elementen in vormen. Regelmatig biedt een financiering van het Restauratiefonds andere banken en investeerders vertrouwen en zekerheid en leidt dit tot nieuwe mogelijkheden voor initiatiefnemers.
Eigenaren van rijksmonumenten kunnen een beroep doen op de Restauratiefondsplus-hypotheek. Bevindt uw project zich nog in de planfase? Misschien kunt u dan gebruik maken van de plankostenregeling of de wind- en waterdicht regeling. Voor eigenaren van niet-rijksmonumenten bieden wij regionale fondsen aan. Neemt u contact met ons op om de mogelijkheden voor uw situatie te bespreken.
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Herbestemmen, waarbij vastgoed door functiewijziging een nieuw leven krijgt, kan een alternatief bieden voor leegstand en sloop. Denk aan het herbestemmen van kantoren, winkels en scholen naar de functie wonen. Ook voor gebouwen met monumentale waarde kan herbestemming uitkomst bieden, bijvoorbeeld religieus erfgoed zoals kerken, kloosters en voor industrieel erfgoed. Door diverse maatschappelijke ontwikkelingen is er de laatste jaren sprake van een toenemende leegstand van vastgoed.
Alles over herbestemmen vindt u op Herbestemming.nl.
-
U begint de herbestemming vaak vanuit de gebruiker van het pand. En dus de wensen en (huur)opbrengsten. Die bepalen namelijk voor een groot deel de potentiële opbrengst en daarmee hoeveel er gefinancierd kan worden. Wanneer de maximale (huur)opbrengsten niet kostendekkend zijn, spreken wij van een ‘onrendabele top’. Bij de herbestemming van (rijks)monumenten is er relatief vaak sprake van een onrendabele top. Zeker wanneer er sprake is van een ingrijpende restauratie. Dit komt mede omdat de kosten voor restauratie, onderhoud en herbestemmen door de beperkingen van een monumentenstatus vaak hoger zijn dan bij een regulier pand. Als er sprake is van een onrendabele top, dan kan bijvoorbeeld een subsidie, een (laagrentende) lening van het Restauratiefonds of een schenking een (gedeeltelijke) oplossing zijn.
-
Het bespaart energie die anders zou gaan zitten in sloop, het aanvoeren van nieuwe bouwmaterialen en het optrekken van een nieuw gebouw. Het herbestemmen van een bestaand gebouw smeert bovendien de milieulast van de gebruikte materialen uit over een nog langere periode.
Alles over herbestemmen en duurzaamheid leest u op Herbestemming.nl.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze accountmanagers denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 20.