Samenwerkingen en fondsen
Al sinds de oprichting van het Restauratiefonds in 1985 door het toenmalige ministerie van OCW werken wij samen met overheden en later ook met private maatschappelijke fondsen om monumenten in stand te houden.
Inmiddels beheren wij namens publieke en private organisaties ruim 30 fondsen van waaruit wij eigenaren ondersteunen bij de restauratie, verduurzaming of herbestemming van hun monument. Al deze samenwerkingen zijn uitgegroeid tot partnerschappen met impact!
Fondsen Rijksoverheid
Stilte in het Olympisch Stadion door corona
Fondsen Rijksoverheid
Samen met het ministerie van OCW dragen wij vanuit 7 fondsen bij aan de restauratie, verduurzaming en herbestemming van rijksmonumentale woonhuizen tot complexen (zoals kerken, kloosters en boerderijen). Vanuit deze fondsen verstrekken wij leningen aan eigenaren van monumenten. Daarnaast betalen we alle rijkssubsidies voor monumenten uit.
In 2020 ontwikkelden wij samen met het ministerie en de Federatie Instandhouding Monumenten de achtergestelde lening voor eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten. Met deze gunstige lening konden zij de periode van inkomstenverlies als gevolg van de coronamaatregelen overbruggen.
Provinciale samenwerkingen
Provinciale samenwerkingen
Met provincies werken wij samen aan het behoud van het prachtige provinciale erfgoed. Dit doen wij door het beheren van revolverende fondsen waaruit eigenaren met laagrentende leningen hun monument kunnen restaureren, verduurzamen of herbestemmen. Daarnaast voeren wij voor de provincie Friesland en Groningen subsidieregelingen uit en betalen wij de subsidies uit aan monumenteigenaren.
Provinciale revolverende fondsen
Een lening biedt het voordeel dat je de blik op de lange termijn richt; het is een zeer effectief middel om te kunnen volgen en sturen.
André van Stigt, architect en initiator van grootschalige restauratie- en herbestemmingsprojecten als het Olympisch Stadion en De Hallen in Amsterdam-West
Gelders Monumentenfonds. Op bezoek bij de Heilig Hart Kerk Arnhem
Heilig Hart Kerk in Arnhem
In 2018 overhandigde gedeputeerde Josan Meijers van Cultuur en Erfgoed een symbolische cheque van 7,5 miljoen euro aan de directeur van het Nationaal Restauratiefonds, Kees-Jan Dosker. Dit gebeurde in de Heilig Hart Kerk in Arnhem-Noord. Dat houdt een ruime verdubbeling in van de omvang van het Gelders Monumentenfonds (GMF). Het GMF is een samenwerkingsverband tussen de provincie en het Restauratiefonds met het doel Gelderse eigenaren van rijks- en gemeentelijke monumenten te helpen bij de restauratie en eventuele herbestemming en verduurzaming van hun panden.
Cultuurfondsen voor Monumenten
Het Cultuurfonds en het Restauratiefonds werken al ruim 20 jaar samen in het Cultuurfonds voor Monumenten. Het resultaat van die samenwerking? Honderden springlevende monumenten. Uit het fonds worden leningen verstrekt in 9 provincies voor de restauratie van gemeentelijke en provinciale monumenten of karakteristieke panden zoals woningen, boerderijen, kerken of industrieel erfgoed. Er is ook financiering voor verduurzaming of herbestemming mogelijk. Een samenwerking met impact: erfgoed blijft behouden waarmee het unieke karakter van regio’s wordt versterkt.
Nieuwe woon- en zorgfunctie voor landgoed met een Cultuurfonds-hypotheek
Verzorgd oud worden op een landgoed, of je nu veel, weinig of maar tijdelijk zorg nodig hebt. Dat kan op landgoed Groot Bijstervelt. Het voormalige klooster van de paters Montfortanen is in de afgelopen jaren herbestemd tot een woon- en zorgcomplex. Prachtig gelegen in het groen van het landgoed. In oktober 2020 gingen de deuren open voor de eerste bewoners.
Nieuwe woon- en zorgfunctie voor landgoed met een Cultuurfonds-hypotheek
The American Protestant Church The Hague
Monumentenfonds1818 (regio Haaglanden)
De maatschappij verandert, gebouwen verliezen hun functie. Industriële complexen, kerken en historische panden komen leeg te staan. Het MonumentenFonds 1818, een samenwerking tussen Fonds 1818, Nationaal Restauratiefonds en Cultuurfonds, is bestemd voor eigenaren van gemeentelijke monumenten en voor de eigenaren van monumentale kerken.
Start Maassteden Monumentenfonds 3 juli 2020
Maassteden Monumentenfonds
In samenwerking met Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. kunnen eigenaren uit het Maassteden Monumentenfonds de restauratie, verduurzaming of herbestemming van hun unieke pand financieren.
Het fonds is er voor eigenaren van rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende/karakteristieke panden in de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.
John Massaar, directeur Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.
De steden waarbinnen ons Fonds actief is kennen een rijke historie die je terug kunt zien in de vele monumentale panden die er zijn. Tegelijkertijd zien we ook dat er op veel plekken een grote opgave ligt als het gaat om het behouden en herbestemmen van deze panden.
Met dit regionale monumentenfonds willen we dit makkelijker maken. Het is ook nog eens een revolverend fonds: elke euro die wordt afgelost of aan rente wordt betaald, wordt weer in nieuwe projecten gestoken.
Boerderijenfonds
Het Boerderijenfonds is een landelijk stimuleringsfonds voor herbestemming, in combinatie met verduurzaming en restauratie, van agrarisch erfgoed. Het fonds is een initiatief van stichting Agrarisch Erfgoed Nederland en is in 2020 van start gegaan als particulier fonds, waarvan het beleid van het fonds wordt uitgezet door het bestuur van stichting Boerderijenfonds. Het fonds werkt nauw samen met het Restauratiefonds op het gebied van de financiële afhandeling van aanvragen, communicatie en kennisdeling. Het fonds richt zich op onderscheidende herbestemmingsprojecten van historisch waardevolle boerderijen die bijdragen aan een toekomstbestendig platteland en die van meerwaarde zijn voor de leefomgeving.
Gemeentelijke fondsen
Gemeentelijke fondsen
Gemeentelijke fondsen
Gemeentelijke fondsen
Contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Draagvlak, financiering en specialistische kennis zijn hierin onmisbaar. U kunt hierin een belangrijke rol spelen door het aangaan van een financieel en/of kennispartnerschap. Onze relatiemanagers gaan graag het gesprek aan. Bel ons via 088 253 90 70.
-
Gratis informatiemateriaal
Samen met u werken wij dagelijks aan het behoud van het prachtige erfgoed in uw gemeente. Wij helpen u graag bij het informeren van monumenteigenaren. Want goed geïnformeerde eigenaren zijn (nog) beter in staat om hun monument goed in stand te houden.
Hieronder vindt u alle belangrijke informatie in de verschillende stadia waarin de eigenaar zich kan bevinden. Daarnaast kunt u een informatiepakket aanvragen met praktische informatie voor uzelf als gemeenteambtenaar, of voor de monumenteigenaar in uw gemeente. -
Het idee van een revolverend fonds is dat een overheid tijdelijk middelen beschikbaar stelt. De uitgezette middelen moeten dus weer terug worden betaald, eventueel met rente of door betaling van een rendement.
Meer over de werking van een revolverend fonds.
Wij helpen u graag
Kom in contact met onze relatiemanagers Hans Jacobs, Fleur Cools en Ina Roeterdink. Bel ons via 088 253 90 70.