De Gids Monumentaal wonen
Geen monument is hetzelfde en ook de persoonlijke situatie en wensen van een eigenaar lopen enorm uiteen. Met deze gids willen wij u helpen uw weg te vinden als u aan de slag gaat. Naast de Gids Monumentaal wonen verduurzaming zijn er nog twee andere gidsen beschikbaar over monumentaal wonen. In de gids voor rijksmonumenten (blauw) en de gids voor gemeentelijke monumenten (geel) wordt alles besproken over onderhoud, restauraties en financiering.
Gids monumentaal wonen
Gids Monumentaal wonen is een praktische wegwijzer voor iedere monumenteigenaar. Wonen in een monument is vaak bijzonder, maar er zijn ook regels waar u tegenaan loopt. De gids Monumentaal wonen legt eenvoudig uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. Deze gids wordt u gratis aangeboden door het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
De gids geeft antwoorden op vragen als:
- Wat het betekent om een monument te bezitten en te onderhouden?
- Met welke organisaties krijgt u te maken en welke kunnen u adviseren?
- Welke financiële regelingen zijn er?
Voor specifieke en gedetailleerde informatie verwijst de gratis gids u door naar relevante informatiebronnen, websites en instanties.
Gratis aanvragen
Gids Monumentaal wonen verduurzaming
Gratis aanvragen
De Gids Monumentaal Wonen verduurzaming
Met de gids Monumentaal Wonen verduurzaming helpen wij u op weg als u aan de slag gaat met de verduurzaming van uw monument. Deze gids wordt u gratis aangeboden door het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Wanneer u als monumenteigenaar op het punt staat om te verduurzamen, komen daar zowel spelregels als voordelen bij kijken. Het behouden van de monumentale waarde vraagt bij het inpassen van duurzaamheidsmaatregelen meestal om maatwerk. In deze gids vindt u informatie die voor u als (nieuwe) eigenaar van een monument van belang is.
De gids geeft antwoorden op vragen als:
- Wat komt er kijken bij verduurzaming?
- Op welke manieren kunt u uw monument verduurzamen?
- Hoe kunt u zien of er een subsidie beschikbaar is?
- Hoe kunt u zien of u in aanmerking komt voor een laagrentende lening?
- Is er een vergunning nodig voor de uit te voeren duurzaamheidsmaatregelen?
- Waar vind ik een specialist die mij kan adviseren of een ervaren uitvoerder?
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Het inpassen van energiebesparende maatregelen in een monument vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Het Restauratiefonds werkt op het gebied van duurzaamheid samen met het Rijk, gemeenten, provincies en andere partijen. Hierdoor zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Kijk hier voor de mogelijkheden.
-
Het is een misvatting dat u als eigenaar niets mag wijzigen aan uw monument. U heeft bij wijzigingsplannen voor uw monument vaak (uitsluitend) te maken met de omgevingsvergunning. Over het algemeen geldt dat u voor iedere wijziging aan uw beschermde monument een omgevingsvergunning nodig heeft. Voor sloopwerk, het verplaatsen of het verbouwen van uw monument zult u daar ongetwijfeld bij stilstaan. Maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel in een andere kleur of het vervangen van historisch glas in een raam heeft u een vergunning nodig. Dat geldt ook voor sommige onderhoudswerkzaamheden. Voor aanpassingen aan interieuronderdelen met monumentale waarden, zoals stucplafonds, historische wandbekleding of structuurbepalende wanden, is ook een vergunning nodig.
Meer over vergunningen
-
Bij het Restauratiefonds, uw gemeente en uw provincie kunt u terecht voor een financiering voor duurzame maatregelen. Ontdek welke financiering het beste bij u past.
Lees hier meer over op Monumenten.nl.