Kennispartners
Samen met specialisten en partners delen wij kennis met eigenaren van monumenten. Want goed geïnformeerde eigenaren dragen bij aan kwalitatief herstel en behoud van monumenten.
Om monumenten springlevend te houden is specialistische kennis noodzakelijk. Voor specialistische kennis en informatie werkt het Restauratiefonds samen met specialisten op het gebied van onder meer restauratie, verduurzaming of verzekeren. Op het landelijke platform Monumenten.nl en Herbestemming.nl ontsluiten we deze kennis en delen we onze financiële expertise met eigenaren; want goed geïnformeerde eigenaren dragen bij aan efficiënt en kwalitatief behoud van monumenten. Ook het actief aanbieden van de gids Monumentaal Wonen, whitepapers en cases dragen bij aan het vergroten van kennis en kwaliteit. Daarnaast bieden we specifieke kennisdiensten aan zoals de gratis online Zelfscan Duurzaam Monument.
De specialistische kennis voor eigenaren wordt ontsloten via het platform Monumenten.nl en Herbestemming.nl.
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Voor behoud, gebruik en ontwikkeling van monumenten is het beschikbaar hebben van de juiste kennis op het juiste moment cruciaal. Bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een groot aantal specialisten werkzaam in uiteenlopende vakgebieden rondom het behoud van erfgoed. De Rijksdienst koppelt haar kennis over het erfgoed aan maatschappelijke opgaves zoals verduurzaming en leegstand. Deze expertise is essentieel voor de eigenaren die het Restauratiefonds dagelijks helpt. Niet voor niks werkt het Restauratiefonds al ruim 25 jaar samen met de Rijksdienst als het gaat om het delen van kennis.
Bouwkundige bureaus
Het Restauratiefonds beheert diverse fondsen van waaruit leningen kunnen worden verstrekt aan eigenaren van rijksmonumenten. Niet alle kosten en/of ingrepen aan een monument komen in aanmerking voor een subsidie of laagrentende lening. Voor het vaststellen van deze kosten (de grondslag van onze lening) werkt het Restauratiefonds samen met diverse bouwkundige bureaus die beschikken over ervaring en expertise op dit gebied.
Er ligt een enorme verduurzamingsopgave en monumenteigenaren geven aan graag in verduurzaming te willen investeren. Om dat zorgvuldig te kunnen doen is beschikken over de juiste kennis noodzakelijk. Samen met verschillende DuMo-adviseurs bieden wij naast onze duurzaamheidsleningen extra ondersteuning bij het kwalitatief verduurzamen van uw monument. Met deze samenwerking wil het Restauratiefonds een bijdrage leveren aan de ambities uit het Klimaatakkoord om ook monumenten op een verantwoorde wijze te verduurzamen.
Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg
Wij werken samen met de Stichting ERM aan goede en eenduidige voorlichting richting monumenteigenaren onder andere via het erfgoedplatform Monumenten.nl. Zij beheren onder meer de richtlijnen voor het kwalitatief verduurzamen van monumenten. Zo volgen alle DuMo-adviseurs waarmee wij samenwerken deze ERM-richtlijnen en toetst ERM de adviezen steekproefsgewijs. Op deze manier zorgen alle betrokken organisaties voor kwalitatief herstel en behoud. In de SpecialistenWijzer op Monumenten.nl vermelden wij het ERM lidmaatschap van betrokken organisaties.
Het afstemmen van informatie tussen ERM en het Restauratiefonds maakt het voor monumenteigenaren eenvoudiger om de weg te vinden in zaken als financiering, cultuurhistorie en uitvoering van werkzaamheden
Jacques Monasch, voorzitter van de stichting ERM
De Groene Grachten
Wij zijn partner van De Groene Grachten. Wij delen met hen kennis over het verduurzamen van monumenten. Onder meer via de 'De Groene Menukaart'. Hiermee wordt de eigenaar op weg geholpen bij het verduurzamen van een monument. Ook ontwikkelden wij samen met de Groene Grachten de Zelfscan Duurzaam Monument. Een gratis online tool waarmee eigenaren de verduurzamingsmogelijkheden in hun monument in een paar stappen in beeld krijgen. Daarnaast werken we onder meer samen bij het initiatief ‘Routekaart Verduurzaming Monumenten’, waar wij als sector een bijdrage willen leveren aan de doelstellingen in het Klimaatakkoord.
Suze Gehem, oprichter en directeur van De Groene Grachten: de urgentie voor verduurzamen is enorm. Laten we de bijdrage van monumenten hierin niet onderschatten. Want als verduurzamen hier kan, kan het overal
Donatus
Donatus en het Restauratiefonds werken al jaren samen aan een goede voorlichting met betrekking tot het onderwerp verzekeren. Preventie is daarbij een belangrijk onderwerp. Tijdens de restauratie, maar ook daarna. Beide organisaties werken zonder winstoogmerk, met het behoud van monumenten als belangrijke doelstelling. Klanten van het Restauratiefonds krijgen naast kennis en expertise, mede op basis van de goede onderhoudsstaat, een korting op de verzekeringspremie bij Donatus. Beide partijen verwijzen naar elkaar.
MonumentenwachtNL
MonumentwachtNL en het Restauratiefonds werken samen aan de hand van drie thema’s: informeren, verduurzamen en inspecteren. Door de bundeling van kennis van de Monumentenwachten en het Restauratiefonds willen wij op elk moment monumenteigenaren van relevante informatie voorzien of iemand nu gaat onderhouden, restaureren, verduurzamen of herbestemmen. Bovendien deelt de Monumentenwacht haar kennis en expertise via het platform Monumenten.nl en de Monumenten Community.
Nationale Monumentenorganisatie (NMo)
Samen met de NMo delen wij onze kennis. Zo wordt vanaf het Monumentenportaal van NMo actief verwezen naar de kennis voor monumenteigenaren op Monumenten.nl en naar het Restauratiefonds. Op deze manier komt de kennis over het financieren van monumenten ook via dit kanaal bij monumenteigenaren terecht. Ook neemt het Restauratiefonds regelmatig deel aan de NMo bijeenkomsten.
Marlo Reeders, directeur van de NMo
Wij zijn verheugd het Restauratiefonds in ons NMo Netwerk te verwelkomen. De synergie tussen beide organisaties is groot; dat wordt nu ingezet voor hetgeen wij samen nastreven: springlevende monumenten en een sterk verbonden monumentensector
Programma Toekomst Religieus Erfgoed
Het programma Toekomst Religieus Erfgoed loopt drie jaar en heeft vijf lijnen: kerkenvisies, kennis, duurzaamheid, toegankelijkheid en draagvlak. Acht samenwerkende partners dragen dit programma: het ministerie van OCW, VNG (gemeenten), IPO (provincies), CIO-K (kerkgenootschappen), VBMK (beheerders monumentale kerken), Erfgoedvereniging Heemschut, Museum Catharijneconvent (MCC) en het Nationaal Restauratiefonds. Wij doen hier aan mee omdat in onze visie een monument meer is dan een eerbiedwaardige stapel stenen. Ons motto is dat we elk monument springlevend willen houden dan wel krijgen. Mensen moeten het ook kunnen en willen gebruiken.
Platform Agrarisch Erfgoed
Twee keer per jaar organiseert het Platform Agrarisch Erfgoed een bijeenkomst voor alle al dan niet professioneel in historische boerderijen geïnteresseerden en heeft als voornaamste doel het uitwisselen van kennis. Per bijeenkomst zijn er een aantal voordrachten over relevante onderwerpen in het domein van de historische boerderijen. Het Restauratiefonds werkt hier aan mee, bijvoorbeeld als het gaat over de financiering van restauratie, herbestemming en onderhoud.
Platforms en kennisdeling eigenaren
Monumenten.nl
Monumenten.nl is een belangrijke kennisbron en het grootste platform voor monumenteigenaren met een groot bereik (jaarlijks meer dan 500.000 bezoekers) . Zij vinden daar informatie over hun pand, inspiratie en (financiële) regelingen. Restauratiefonds voert de redactie van Monumenten.nl. Om eigenaren van een zo breed mogelijke kennis te voorzien wordt veel samenwerking gezocht met specialisten en partners die bereid zijn hun kennis via dit kanaal te delen. Onze kennispartners voor deze website zijn onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Monumentenwacht NL, Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg, Donatus en De Groene Grachten.
Bezoek Monumenten.nl
Herbestemming.nl
Herbestemming.nl ondersteunt vooral zakelijke initiatiefnemers en betrokkenen van herbestemmingen bij hun plannen met behulp van kennis en voorbeelden. De website is een combinatie van kennis en praktijk. Naast kennisdossiers, whitepapers en downloads zijn er ook ruim 250 projecten en voorbeeldcases opgenomen om eigenaren met vergelijkbare projecten te inspireren en de theorie te vertalen in praktijkvoorbeelden.
Bezoek Herbestemming.nl
Nieuwsbrieven
Alle platforms van het Restauratiefonds verzenden nieuwsbrieven naar diverse doelgroepen, van professionals en klanten tot monumenteigenaren. Partnerinformatie maakt hier regelmatig onderdeel van uit. Gezamenlijk bereiken de nieuwsbrieven maandelijks ruim 34.000 abonnees.
Monumenten Community
De Monumenten community is dé ontmoetingsplek voor monumenteigenaren met ruim 1.600 leden. In de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Zij delen ervaringen, verhalen en tips. Professionals en partners kunnen meepraten op dit online platform en eigenaren ontmoeten tijdens een bijeenkomst. Kies de groepen die u interessant vindt en word daar lid van.
Bezoek de Monumenten Community
Onderzoeken
Het Restauratiefonds doet regelmatig onderzoek onder voornamelijk monumenteigenaren. Zo wordt sinds 2007 een tweejaarlijks eigenarenonderzoek uitgevoerd waarvan de uitkomsten breed gedeeld worden in de sector. Ook andere onderwerpen zoals verduurzaming worden onderzocht. Soms wordt hierbij samenwerking gezocht met derden zoals de Routekaart Verduurzaming of de NVM.
Bekijk onderzoeken
Gratis Toolbox
Monumenten maken een gemeente of provincie aantrekkelijk, zij voegen extra waarde toe aan een dorp of stad. Monumenten in stand houden is een hele uitdaging. Daar weten wij alles van. Want wij zetten ons al meer dan 30 jaar in voor alle monumenten in Nederland.
Goede voorlichting aan monumenteigenaren is daarbij erg belangrijk. Want eigenaren zijn degene die een monument restaureren, verduurzamen of herbestemmen. Wij helpen u graag om de monumenteigenaren in uw gemeente nog beter hierover te informeren.
Gebruik daarom de gratis middelen uit onze Toolbox in uw communicatie naar eigenaren.
Direct bestellen
Bestel uw gratis toolbox op maat en geef uw wensen aan. Wij nemen contact met u op.
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Het idee van een revolverend fonds is dat een overheid tijdelijk middelen beschikbaar stelt. De uitgezette middelen moeten dus weer terug worden betaald, eventueel met rente of door betaling van een rendement.
Meer over de werking van een revolverend fonds.
-
Draagvlak, financiering en specialistische kennis zijn hierin onmisbaar. U kunt hierin een belangrijke rol spelen door het aangaan van een financieel en/of kennispartnerschap. Onze relatiemanagers gaan graag het gesprek aan. Bel ons via 088 253 90 70.
-
Gratis informatiemateriaal
Samen met u werken wij dagelijks aan het behoud van het prachtige erfgoed in uw gemeente. Wij helpen u graag bij het informeren van monumenteigenaren. Want goed geïnformeerde eigenaren zijn (nog) beter in staat om hun monument goed in stand te houden.
Hieronder vindt u alle belangrijke informatie in de verschillende stadia waarin de eigenaar zich kan bevinden. Daarnaast kunt u een informatiepakket aanvragen met praktische informatie voor uzelf als gemeenteambtenaar, of voor de monumenteigenaar in uw gemeente.
Wij helpen u graag
Kom in contact met onze relatiemanagers Hans Jacobs, Fleur Cools en Ina Roeterdink. Bel ons via 088 253 90 70.