Herbestemming stimuleren
Met Herbestemming.nl wil het Restauratiefonds initiatiefnemers en betrokkenen van herbestemmingen ondersteunen bij hun plannen met behulp van kennis en praktijkvoorbeelden. Op deze manier willen wij bijdragen aan het behoud van monumenten in Nederland.
Met Herbestemming.nl bundelt het Restauratiefonds kennis en praktijk, en maakt het tastbaar met meer dan 250 projectbeschrijvingen en koppelingen naar specialisten. Gecombineerd met onze financiële expertise helpen wij elke herbestemmer op weg.
Stimuleren
Veel monumentale panden zoals kerken, fabrieken, kantoren en boerderijen verliezen hun functie en staan leeg. Een nieuwe bestemming leidt tot hergebruik en vergroot de mogelijkheden tot behoud. Een succesvolle herbestemming heeft ook meerwaarde voor de omgeving. Denk aan leefbaarheid, toerisme, werkgelegenheid en versterken lokale economie.
Het Restauratiefonds biedt financiële oplossingen voor overheden en andere marktpartijen (o.a. private fondsen) die de herbestemming van leegstaand erfgoed willen stimuleren. Daarnaast beschikt het Restauratiefonds over kennis over deze opgave en het bijbehorende (financiële) proces. Deze kennis delen wij graag met u.
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
U begint de herbestemming vaak vanuit de gebruiker van het pand. En dus de wensen en (huur)opbrengsten. Die bepalen namelijk voor een groot deel de potentiële opbrengst en daarmee hoeveel er gefinancierd kan worden. Wanneer de maximale (huur)opbrengsten niet kostendekkend zijn, spreken wij van een ‘onrendabele top’. Bij de herbestemming van (rijks)monumenten is er relatief vaak sprake van een onrendabele top. Zeker wanneer er sprake is van een ingrijpende restauratie. Dit komt mede omdat de kosten voor restauratie, onderhoud en herbestemmen door de beperkingen van een monumentenstatus vaak hoger zijn dan bij een regulier pand. Als er sprake is van een onrendabele top, dan kan bijvoorbeeld een subsidie, een (laagrentende) lening van het Restauratiefonds of een schenking een (gedeeltelijke) oplossing zijn.
-
Herbestemmen, waarbij vastgoed door functiewijziging een nieuw leven krijgt, kan een alternatief bieden voor leegstand en sloop. Denk aan het herbestemmen van kantoren, winkels en scholen naar de functie wonen. Ook voor gebouwen met monumentale waarde kan herbestemming uitkomst bieden, bijvoorbeeld religieus erfgoed zoals kerken, kloosters en voor industrieel erfgoed. Door diverse maatschappelijke ontwikkelingen is er de laatste jaren sprake van een toenemende leegstand van vastgoed.
Alles over herbestemmen vindt u op Herbestemming.nl.
-
Het bespaart energie die anders zou gaan zitten in sloop, het aanvoeren van nieuwe bouwmaterialen en het optrekken van een nieuw gebouw. Het herbestemmen van een bestaand gebouw smeert bovendien de milieulast van de gebruikte materialen uit over een nog langere periode.
Alles over herbestemmen en duurzaamheid leest u op Herbestemming.nl.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze accountmanagers denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 20.