Ervaringen van anderen
Achter elk monument zit een verhaal. Monumenteigenaren delen hier hun ervaringen met het restaureren, onderhouden en verduurzamen van monumenten.
Inspiratie
Inspiratie
Vindt u het fijn om meer te lezen over ervaringen en tips van andere monumenteigenaren? Wij hebben een aantal verhalen voor u op een rij gezet. En wilt u er nog meer lezen? Dan kunt u terecht op Monumenten.nl
-
Panochthus 'De Kameel'
Een karakteristiek huis aan de A1 en dicht bij een treinstation. Dat zochten Esther Pelgrom en Wouter den Breeijen. Zij vielen voor het monument 'Panochthus'. Een huis uit 1935, dat ze helemaal aan hun comfort- en duurzaamheidswensen aanpassen.
-
Woning en bed and breakfast ‘t Wiede
Hartje Giethoorn, op een eigen eilandje omgeven door water, ligt de rijksmonumentale woning met bed and breakfast van Arco en Silvia Donker. De rond 1850 gebouwde boerderij transformeerde met duurzame oplossingen tot een modern gebouw...
-
Kijk mee met de restauratie van Gert
Gert van Dijkhuizen erfde in 2015 een rijksmonumentale boerderij uit 1906 in het Gelderse Doornspijk (gemeente Elburg). Wij volgden hem een jaar om te zien voor welke uitdagingen hij kwam te staan.
-
Restaureren is jongleren
Arianne van der Wal en Robert van der Meer zochten en vonden in Rotterdam een oud huis met een voor- en achtertuin. De restauratie van hun gemeentelijk monument werd een spannende onderneming.
-
Heel Norg knapt van de restauratie op
Met eigen handen maakte Hein het twintig jaar verwaarloosde monument Café Drent weer tot de eyecatcher van het dorp. Tegenwoordig woont zijn gezin er niet alleen; ze ontvangen ook gasten in de bed & breakfast.
Community
Op de Monumenten Community helpen eigenaren elkaar
Als (aankomend)monumenteigenaar komt u vaak voor uitdagende en specifieke situaties te staan. Vragen waar niet zomaar een antwoord op te vinden is. In de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Het is tijd om elkaar te vinden en van elkaar te leren! Dit kan online, maar ook tijdens bijeenkomsten.
Als u lid bent van de Monumenten Community:
- stelt u uw vragen gemakkelijk op het online platform
- krijgt u antwoorden van ervaren leden
- deelt u uw eigen kennis en ervaring
Lid worden van de online community
Het platform is online, neem een kijkje en word kosteloos lid. Vragen? Stuur dan een e-mail aan het team Community.
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Een monument is een onroerende zaak die van algemeen belang is vanwege zijn schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Het kan een gebouw zijn zoals een woonhuis, een bedrijfspand, een fabrieksgebouw of een flat. Maar ook andere objecten kunnen een monument zijn, zoals een brug, een fontein of een park. Een monument kan wettelijk beschermd zijn als gemeentelijk monument of als rijksmonument.
-
Goed onderhouden betekent dat u weet op welk moment en waar uw monument extra aandacht nodig heeft. Daar kunt u op verschillende manieren achter komen. Bijvoorbeeld door er goed naar te kijken. Kijk geregeld omhoog om te zien of alle dakpannen er nog liggen. En ga na een regenbui even kijken of de goten niet overlopen. Want je moet bij een monument absoluut voorkomen dat er water naar binnen sijpelt. En verder is schilderwerk natuurlijk heel belangrijk, zowel binnen als buiten. Hoe vaak je dat moet aanpakken, hangt van de onderhoudsgevoeligheid van je pand af.
Voor kennis en expertise over goed onderhoud kunt u terecht bij de Monumentenwacht.
-
De eigenaar kan zijn of haar mening geven over het voornemen van het rijk of de gemeente om een bouwwerk aan te wijzen als monument. Dat kan in de vorm van een schriftelijke zienswijze, eventueel aangevuld met een mondelinge toelichting (een hoorzitting). De mening van de eigenaar wordt meegenomen bij de besluitvorming van het college van burgemeester en wethouders (gemeentelijk monument) of van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (rijksmonument). Als u niet wilt dat uw pand op de gemeentelijke monumentenlijst komt te staan, kunt u hiertegen gedurende 6 weken na bekendmaking bij de gemeente bezwaar indienen.
-
Voor monumenten is een energielabel niet verplicht. Eigenaren kunnen een monument in de verkoop of verhuur doen zonder energielabel.
Lees hier meer over op Monumenten.nl.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.