Waarmee kunt u eigenaren helpen?
Bij het Restauratiefonds begrijpen we de waarde van erfgoed en streven we naar springlevende monumenten. Samen met u zetten we ons in voor het behoud van erfgoed in uw gemeente. We ondersteunen u graag bij het informeren van monumenteigenaren, omdat goed geïnformeerde eigenaren cruciaal zijn voor het kwalitatief behoud van hun monumenten.
Help monumenteigenaar met:
Voor ambtenaren en monumenteigenaren
Bekijk op deze pagina welke informatie voor de monumenteigenaar beschikbaar is, afhankelijk van de fase waarin hij zich bevindt. Ook kunt u informatiemateriaal aanvragen met praktische informatie. Dit is zowel voor u als gemeenteambtenaar, als voor de monumenteigenaar in uw gemeente. Tenslotte ziet u waar u als erfgoedambtenaar terecht kunt voor meer informatie en om uw eigen kennis te vergroten.
1. Kennis en inspiratie
1. Kennis en inspiratie
Potentieel toekomstige monumenteigenaren of monumenteigenaren die willen restaureren of verduurzamen hebben behoefte aan veel specifieke kennis of informatie. Deze vindt u op:
- Monumenten.nl
Op monumenten.nl vindt u alle informatie over het kopen, onderhouden of verduurzamen van een monument, voor particuliere monumenteigenaren, onder één dak. Met praktische tips en inspiratie vanuit het netwerk van kennispartners. Wijs de monumenteigenaar ook zeker op de pagina over de Omgevingsvergunning. - Herbestemming.nl
Bedrijven, beleggers, stichtingen of ondernemers die zakelijk een monument aangekocht hebben, krijgen een uniek pand in handen. Ondernemen in een monument vraagt wel om specifieke kennis. Op herbestemming.nl staan veel kennisdossiers over wet- en regelgeving, duurzaamheid, onderzoeken, financiering & exploitatie. Ook vindt de zakelijke monumenteigenaar hier meerdere whitepapers, nieuws en voorbeelden van inspirerende projecten. - Monumenten Community
De Monumenten Community is dè ontmoetingsplek voor monumenteigenaren. In de Monumenten Community zijn eigenaren, professionals en liefhebbers actief met jarenlange ervaring en specialistische kennis. Op dit online platform delen zij hun ervaringen, verhalen en tips én helpen zij (andere) monumenteigenaren met hun vragen. - Monumenten coaches
Barbara, Nadja en Henrieke zijn Monumentencoaches bij het Restauratiefonds. Zij maken (toekomstige) eigenaren van monumenten persoonlijk wegwijs in monumentenland. Telefonisch en via e-mail.
Monumenten.nl
2. Alles over verduurzaming
2. Alles over verduurzaming
Monumenten hebben bewezen dat ze wel even meegaan. Maar hoe zorgen monumenteigenaren ervoor dat hun monument ook voor volgende generaties aantrekkelijk blijft? Door te verduurzamen! Bekijk met welke initiatieven wij de monumenteigenaar hierbij ondersteunen:
-
Zelfscan Duurzaam Monument
Met de gratis online Zelfscan Duurzaam Monument ontdekt u in een paar minuten hoe u uw monument verduurzaamt.
-
Duurzame Monumenten (DuMo-) adviseur
Een monument verduurzamen vraagt om een specifieke aanpak. Het Restauratiefonds werkt hiervoor samen met Duurzame Monumenten (DuMo) adviseurs. Als monumenteigenaren duurzaamheidsadvies inwinnen bij één van samenwerkende DuMo-adviseurs, krijgen zij een deel van de advieskosten vergoed.
-
Ontzorgingsprogramma Verduurzaming
Speciaal voor eigenaren van rijksmonumenten is op initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten gestart. Dit programma bestaat uit een vergoeding voor een uitgebreid duurzaamheidsadvies en voor ondersteuning bij de stappen naar de daadwerkelijke realisatie van de verduurzaming.
3. Mogelijk maken
3. Mogelijk maken: alle regelingen op een rij, financieringen en uitvoering
Als alle plannen en vergunningen rond zijn, heeft de monumenteigenaar behoefte aan middelen en mensen die de restauratie of verduurzaming mogelijk maken. Bekijk de mogelijkheden:
- Welke regelingen zijn beschikbaar?
Bekijk met deze tool alle landelijke, provinciale en lokale regelingen (subsidies en laagrentende financieringen) op basis van de postcode van het monument. Welke financiering past bij mijn monument?
Met deze tool ziet de monumenteigenaar direct de financieringsmogelijkheden bij het Restauratiefonds op basis van de postcode van het monument.De gemeente speelt een belangrijke rol bij het vaststellen van de kosten voor de Cultuurfondsen voor Monumenten.
Lees meer hierover.
- SpecialistenWijzer
In de SpecialistenWijzer vindt de monumenteigenaar voor elke klus een geschikte specialist met een vermelding van de belangrijkste expertises. Met reviews van andere monumenteigenaren.
SpecialistenWijzer
4. Voor erfgoedambtenaren
4. Blijf zelf ook goed geïnformeerd: kennis voor u als gemeenteambtenaar of erfgoedprofessional
Hoe blijft u als erfgoedprofessional zelf op de hoogte van alle ontwikkelingen in de erfgoedsector? Waar vindt u de informatie die over uw gemeente is vastgelegd?
Bekijk het op:
- ErfgoedAcademie: cursussen die u helpen uw werk als (erfgoed)professional nog beter uit te voeren
- Bekijk uw eigen gemeentepagina: uw eigen gemeentepagina op Monumenten.nl. Wijzigingen of aanvullingen kunt u doorgeven via het formulier 'Bestel uw informatiemateriaal'.
- Wegwijzer advies Omgevingsvergunning: de wegwijzer van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed laat zien hoe en wanneer u als vergunningverlener advies kunt of moet inwinnen.
- Afwegingskader Verduurzamen Rijksmonumenten: het afwegingskader van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed biedt u als gemeenteambtenaar ondersteuning bij het adviseren over, en de vergunningverlening van, het verduurzamen van (woonhuis)monumenten.
- Steunpunten Cultureel Erfgoed: lokale steunpunten ondersteunen gemeenten bij het uitoefenen van hun taken op het gebied van de erfgoedzorg door deskundigheidsbevordering, het bieden van een platform en helpdesk.
- De Federatie Grote Monumentengemeenten (FGM): een (informeel) netwerk van gemeentelijke monumentenzorgers.