Een financiering aanvragen bij het Restauratiefonds
Het vinden van de juiste financiering is complex. Naast een laagrentende lening van het Restauratiefonds kunnen wij u de Monumenten-hypotheek aanbieden. U kunt de financiering van uw monument bij één loket regelen. Hier kunt u lezen wat u van ons kunt verwachten.
Stap 2
Stap 2
Zorg voor een goede voorbereiding, denkt u daarbij aan de volgende zaken:
Voordat u aanvraagt
- U bent (toekomstig) eigenaar van een monument.
- U bent nog niet gestart met de restauratie en of verduurzaming.
- Uw monument kan een rijksmonument of een gemeentelijk of provinciaal monument zijn, maar ook een beeldbepalend pand in een Beschermd Stads- en Dorpsgezicht.
- Een substantieel gedeelte van de financiering moet uit restauratiekosten en eventueel kosten voor verduurzaming bestaan (tenminste 20%).
- U heeft voor de werkzaamheden waarop uw aanvraag betrekking heeft geen subsidie aangevraagd.
- U moet zich verplicht verzekeren tegen schade door brand, bliksem of storm en tegen schade die tijdens de restauratie ontstaat. Hiervoor bestaat een opstal- en CAR-verzekering. Lees meer over verzekeren.
- U heeft een omgevingsvergunning.
Na de aanvraag
Als u een financiering bij het Restauratiefonds aanvraagt, zijn wij wettelijk verplicht uw aanvraag te beoordelen. Deze toetsing is vergelijkbaar met die van een reguliere bank. Bij een positief resultaat ontvangt u een offerte. Bij een de zogeheten krediettoets kijken wij in ieder geval naar de volgende vijf onderdelen:
Fase 1
- Toetsing identiteit
Wij toetsen uw identiteit en de geldigheid van uw identiteitsbewijs op basis van de daarvoor bestemde registers. - Een toetsing op integriteit
Net als alle andere financiers toetsen wij de integriteit van elke aanvrager en maken daarbij gebruik van de daarvoor bestemde registers, zoals de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken. Afhankelijk van het integriteitsrisico kan de integriteitstoets ook na verstrekking van de hypotheek periodiek plaatsvinden. In het kader van de integriteitstoets kan ook nader onderzoek worden gedaan naar de herkomst van inkomsten en vermogen.
Fase 2
- De inkomenstoets
Om te voorkomen dat u meer financiële lasten heeft dan u kunt dragen, beoordeelt het Restauratiefonds de verhouding tussen uw totale financiële lasten en uw inkomen. Deze beoordeling is mede ingegeven door de Wet op het financieel toezicht. De hoogte van het inkomen bepaalt de maximale financieringslasten die u kunt dragen. - De dekkingswaarde
Het Restauratiefonds bekijkt of het pand voldoende waard is om naast de bestaande hypotheken en de nieuwe hypotheek van het Restauratiefonds te dekken. - Een toetsing bij Bureau Krediet Registratie (BKR)
Als u betalingsachterstanden heeft die zijn geregistreerd bij het BKR dan kan dit tot een afwijzing leiden. Mocht dit zo zijn, informeer dan de medewerkers van het Restauratiefonds hier over.
U ontvangt onze offerte
Als de kredietbeoordeling positief is, ontvangt u een offerte. Gaat u akkoord? Stuur de offerte dan getekend retour. Let op! Schrijf de hypotheek voor een hoger bedrag in. Als u de hypotheek hoger inschrijft, dan is het later aanvragen van een verhoging mogelijk zonder tussenkomst van een notaris. Een kostenbesparing. Uiteraard moet de totale schuld wel onder het inschrijvingsbedrag blijven. Een nieuwe kredietbeoordeling van uw financiële situatie is wel noodzakelijk.
Meer weten?
Lees meer over de dienstverlening van het Restauratiefonds.
Ken je klant
Voor een goede klantbediening is het voor ons belangrijk om u en uw bedrijfsactiviteiten goed te kennen. In de brochure geven wij daarom uitleg over ‘klantintegriteit’. Over het hoe, wat en waarom van klantintegriteit.
Noodzakelijke formulieren
Wij kennen een aantal standaardformulieren hieronder vindt u de belangrijkste.
Integriteitsformulier Particuliere Klanten
Voor particuliere klanten met (zakelijke) vastgoedactiviteiten
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Nee, als u een financiering aan wilt vragen, dan mag u nog niet zijn gestart met de restauratie en/of verduurzaming.
-
De rentetarieven publiceren wij wekelijks op onze website en gelden voor nieuwe leningen die worden aangegaan onder de huidige voorwaarden. Per beschikbare lening staat het percentage vermeld. Als het gaat om een pand dat wordt verhuurd of voor een zakelijke financiering, dan kan er sprake zijn van een renteopslag, dit kunt u vinden bij elk product waar dat voor geldt. Voor deze opslag kijken we naar de hoogte van uw lening en de marktwaarde van het pand en of wij eerste of tweede hypotheek recht verkrijgen.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.