Over onze dienstverlening
Bent u eigenaar van een monument en wilt u restaureren, verduurzamen of herbestemmen? Dan kunt u bij het Restauratiefonds een hypotheek aanvragen. Op deze pagina leest u wat u van ons kunt verwachten.
Zo gaat het bij ons
Financier met hart voor monumenten
Het Restauratiefonds is niet zomaar een financier. Wij zijn een financier met een maatschappelijk doel: het in stand houden van monumenten in ons land. Met als belangrijkste missie een mooi en herkenbaar Nederland. Om dit doel te bereiken verstrekken wij hypotheken aan monumenteigenaren en delen wij kennis over het restauratieproces. Wij doen dit zonder winstoogmerk.
Een hypotheek aanvragen bij het Restauratiefonds
Het Restauratiefonds verstrekt hypotheken zonder financieel advies. Dit heet 'execution only'. Monumenteigenaren hebben vaak al ervaring met hypotheken door het afsluiten van een aankoopfinanciering. Bij ons vragen ze vaak een tweede lening aan voor restauratie.
Wat u kunt verwachten
Wat u wel en wat u niet van ons kunt verwachten bij uw hypotheekaanvraag
Wat doen wij wel bij uw aanvraag?
- Wij geven informatie over de financiële en procesmatige aspecten van onderhoud en restauratie.
- Wij geven inzicht in de verschillende hypotheekvormen die het Restauratiefonds biedt.
- Wij informeren u over de financieringsvoorwaarden.
- Wij beoordelen de kredietaanvraag op haalbaarheid, op basis van de waarde van het monument en inkomsten en lasten.
- Als wij akkoord zijn met uw aanvraag, zorgen wij voor het verstrekken en het beheer van uw hypotheek.
Wat doen wij niet bij uw aanvraag?
- Wij geven geen financieel advies over uw hypotheekaanvraag in relatie tot uw persoonlijke situatie en wensen.
- Wij brengen uw (persoonlijke) situatie (waaronder uw hypotheekrenteaftrek) en risico’s niet in kaart, anders dan nodig voor het beoordelen van uw aanvraag. Wij bekijken bijvoorbeeld niet wat de gevolgen voor uw hypotheek zijn als u werkloos of arbeidsongeschikt wordt, als u gaat scheiden, als u kinderen krijgt of als u of uw partner overlijdt. Daarnaast gaan wij voor wat betreft uw persoonlijke en fiscale situatie (waaronder de hypotheekrenteaftrek van uw huidige leningen) uit van de informatie die u bij ons aanlevert.
- U heeft zelf een financiële oplossing gekozen en hiervoor het Restauratiefonds als aanbieder geselecteerd. Het Restauratiefonds maakt geen vergelijking van producten van andere aanbieders om een alternatief aanbod te vinden.
Financieel advies
Wanneer is het verstandig financieel advies in te winnen?
Of u financieel advies inwint bij een hypotheekadviseur is afhankelijk van hoeveel kennis u van hypotheken heeft. Als u als particulier eigenaar een hypotheek bij ons aanvraagt vragen wij u ook om een kennis- en ervaringstoets te doorlopen. Zo weet u of u over voldoende kennis en ervaring beschikt. Als u nog onvoldoende kennis heeft van hypotheken, dan raden wij u aan om financieel advies in te winnen.
Is het afsluiten van uw hypotheek aanleiding om uw persoonlijke financiële situatie onder de loep te nemen? Of heeft u onvoldoende inzicht in uw fiscale situatie? Of raakt de financiering die u voor ogen heeft de grenzen van uw budget? Of koopt u een monument en gaat u dit restaureren? Het verdient dan ook de aanbeveling om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. Die kan bijvoorbeeld met u meedenken over uw persoonlijke situatie en risico's, zoals: wat gebeurt er met mijn financiële situatie wanneer ik werkloos raak, mijn partner overlijdt of ik met pensioen ga?
U kiest zelf de hypotheekadviseur bij wie u financieel advies wilt inwinnen.
Als u advies inwint bij een hypotheekadviseur, dan is het belangrijk dat u gegevens over de lening(en) van het Restauratiefonds kunt overhandigen. Lees onze tips over de informatie die u mee kunt nemen naar een hypotheekadviseur, zodat het advies goed aansluit op uw financiële situatie en uw aanvraag bij het Restauratiefonds.
Uw verantwoordelijkheden
Uw verantwoordelijkheden bij het afsluiten van een hypotheek
Het afsluiten van een hypotheek heeft invloed op uw persoonlijke financiële situatie. Als u bij ons een hypotheek afsluit, dan bent u zelf verantwoordelijk voor:
- Het hebben van voldoende kennis van hypotheken en het afsluitproces.
- De keuze van de rentevast periode van uw hypotheek.
- Inzicht in welke maandlasten bij uw budget passen. Nu, later en bij onvoorziene omstandigheden.
- Inzicht in het financiële effect van belangrijke gebeurtenissen in uw leven, zoals overlijden, gezinsuitbreiding of werkeloosheid
- Het hebben van voldoende kennis van fiscale aspecten, zoals hypotheekrenteaftrek.
Behandelingskosten
Behandelingskosten
Voor de verstrekking van de financiering brengen wij behandelingskosten in rekening. Deze kosten kunt u vinden op deze website.
Overige kosten waar u aan moet denken bij het afsluiten van een hypotheek zijn bijvoorbeeld de kosten voor de notaris (voor het vestigen van de hypotheekakte), de taxatiekosten en de kosten voor het advies van een financieel adviseur.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.