Een monument restaureren
Voordat u begint met restaureren hebben wij voor u praktische tips, meer over wat er wel en niet mag met een monument en leggen wij u de financieringsmogelijkheden uit.
Voordat u begint
U gaat uw monument restaureren. Een goed begin is het halve werk! Met een goede voorbereiding maakt u de juiste keuzes en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Wij helpen u daar graag bij met onze kennis van procedures en financieren.
Om goed voorbereid aan de slag te gaan hebben wij een aantal belangrijke stappen voor u onder elkaar gezet:
- Zoek uit welk type monument u heeft.
- Wat mag er allemaal met uw monument?
- Heeft u al aan duurzaamheidsmaatregelen gedacht?
- Bekijk de financieringsmogelijkheden voor uw restauratiewerkzaamheden en duurzaamheidsmaatregelen
- Controleer of u een vergunning nodig heeft
- Wat gebeurt er nadat u van ons een offerte heeft ontvangen?
Aanpak
Bereid uw restauratie goed voor
U gaat uw monument restaureren. Een goed begin is het halve werk! Met een goede voorbereiding maakt u de juiste keuzes en komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Wij helpen u daar graag bij met onze kennis van procedures en financieren. Heeft u vragen? Dan kunt u die stellen aan een van onze Monumentencoaches.
Benodigde vergunningen
Voor vrijwel iedere restauratie is een omgevingsvergunning nodig. Vraag die zo vroeg mogelijk aan bij de gemeente, zodat eventuele vertragingen beperkt blijven.
Kleine onderhoudswerkzaamheden aan onderdelen zonder monumentale waarde, vragen niet om een omgevingsvergunning. Op uw verzoek geeft de gemeente een verklaring af dat die vergunning niet vereist is. Vervolgens kunnen wij uw financieringsaanvraag in behandeling nemen. Vraag uw gemeente om het formulier Model Verklaring Geen Omgevingsvergunning Nodig in te vullen.
Type monument
Een rijksmonument of gemeentelijk monument heeft invloed op uw financieringsmogelijkheden. Is het geen rijksmonument? Dan kunt u bij de gemeente nagaan of het een gemeentelijk, een provinciaal of een beeldbepalend pand is. Wilt u investeren in een monument en gaat u restaureren? Dan kan het Restauratiefonds u helpen met duidelijke processen en maatwerkfinancieringen. Het Restauratiefonds beschikt bovendien over een sterk netwerk, waardoor u snel verder kunt. Uw persoonlijke accountmanager helpt u op basis van uw wensen en het type monument.
Neem contact op met het Restauratiefonds
- Financieringen tegen lage rente voor restaureren
- Ook aanvullende financiering mogelijk
- Actuele kennis van het restauratieproces
Duurzaam restaureren
Verduurzaming van een monument is belangrijk voor lagere energiekosten en verbetert comfort. Bovendien zullen ook monumenten zich moeten aanpassen aan de duurzaamheidsvereisten. Gespecialiseerde adviseurs helpen u bij het vinden van een slimme balans tussen monumentale waarden en verduurzamen.
Verzekeren
Een monument vereist meestal een (maatwerk)verzekering die de herbouwwaarde verzekert, zonder dat u te veel betaalt. Kies ook voor een goede CAR-verzekering tijdens de restauratie. Hiermee bent u verzekerd voor schade door restauratiewerkzaamheden.
Over onze dienstverlening
Het Restauratiefonds biedt maatwerkfinancieringen om te ondernemen in een monument. Met onze kennis van de procedures en ons relevante netwerk kunnen wij u ondersteunen bij specifieke vraagstukken.
Handige gids
Wijzigen, verbouwen, restaureren; wat mag er met een monument?
Uw pand heeft de status van monument gekregen vanwege de bijzondere historische waarde ervan. Het is zeker niet zo dat u niets kunt of mag met uw monument; er is best veel mogelijk. Uw gemeente kijkt in de meeste gevallen met u mee om er samen met u voor te zorgen dat de monumentale waarde van uw pand behouden blijft.
Wilt u iets veranderen, zoek dan - zo vroeg mogelijk in het proces - contact met uw gemeente om te weten wat kan en mag. U weet zo bovendien of u een omgevingsvergunning nodig heeft.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Kennis is van belang om uw monument op een goede en kwalitatieve manier te onderhouden of te restaureren, rekening houdende met de kwaliteiten, mogelijkheden en verplichtingen. Bovendien levert het vaak interessante informatie op, die het verhaal van uw monument completer maken! Wat kunt u doen?
- Vraag informatie op uit het Monumentregister en bij uw gemeente
- Maak gebruik van de informatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
- Laat een bouwhistorisch onderzoek plaatsvinden
- Laat een bouwtechnisch rapport opmaken; de Monumentenwacht in uw regio kan u hier verder mee helpen.
-
Als het definitieve plan klaar is kunt u offertes aanvragen bij aannemers. Hoe vindt u een geschikte aannemer? Het restaureren van uw rijksmonument is immers iets anders dan een ‘gewone’ verbouwing aan een relatief nieuwe woning. Een goede oriëntatie is van belang. Enkele tips:
- Monumenten.nl biedt u overzicht van aannemers in de SpecialistenWijzer. U kunt hier filteren op regio en op kwaliteitskenmerken (Stichting ERM en Vakgroep Restauratie).
- Kijk waar het monument staat: een aannemer uit de buurt is vaak bekend met plaatselijke omstandigheden en voorschriften.
- Raadpleeg de website van de aannemer en/of vraag een brochure van de aannemer aan.
- Vraag referentieprojecten van de aannemer op en ga er kijken. Praat met eerdere opdrachtgevers over hun ervaringen. Hoe was de samenwerking met de aannemer? Zijn ze tevreden over de kwaliteit? Kwam de aannemer zijn afspraken goed na? Op die manier krijgt u een goed beeld van de aannemer.
- Kijk welke aannemer u als eigenaar aanspreekt en of het ‘klikt’. Ga dus eerst eens met hem praten en bespreek samen uw wensen. Als u niet op dezelfde golflengte zit, kan dat een heleboel ergernissen opleveren. U moet immers intensief samenwerken.
- Bel de Monumentenwacht in uw provincie en vraag naar hun ervaringen met de door u gekozen aannemer.
- Vraag uw architect met welke aannemers hij goede ervaringen heeft.
- Als u duurzaamheidsinvesteringen laat uitvoeren, kiest u dan voor een ervaren aannemer voor deze werkzaamheden.
-
Het is een misvatting dat u als eigenaar niets mag wijzigen aan uw monument. U heeft bij wijzigingsplannen voor uw monument vaak (uitsluitend) te maken met de omgevingsvergunning. Over het algemeen geldt dat u voor iedere wijziging aan uw beschermde monument een omgevingsvergunning nodig heeft. Voor sloopwerk, het verplaatsen of het verbouwen van uw monument zult u daar ongetwijfeld bij stilstaan. Maar ook voor bijvoorbeeld het schilderen van de gevel in een andere kleur of het vervangen van historisch glas in een raam heeft u een vergunning nodig. Dat geldt ook voor sommige onderhoudswerkzaamheden. Voor aanpassingen aan interieuronderdelen met monumentale waarden, zoals stucplafonds, historische wandbekleding of structuurbepalende wanden, is ook een vergunning nodig.
Meer over vergunningen