Zakelijk een monument verduurzamen
Monumenten hebben bewezen dat ze wel even meegaan. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw monument ook voor volgende generaties aantrekkelijk blijft?
Hoe bespaart u kosten en verhoogt u tegelijkertijd het comfort? Door te verduurzamen. Als expert in de financiering van monumenten helpen wij u dat op een slimme manier aan te pakken. We geven u inzicht in verduurzamingsmogelijkheden, brengen u in contact met de juiste specialisten en verstrekken u een aantrekkelijke financiering om uw monument stap voor stap slim te verduurzamen. Zodat ook úw monument klaar is voor de toekomst.
Iedere energiebesparende maatregel of verduurzaming vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Het Restauratiefonds heeft een uitgebreid netwerk en samenwerkingen met het Rijk, gemeenten, provincies en andere partijen. Daarom kunnen wij verschillende financieringsmogelijkheden bieden voor de duurzaamheidsinvesteringen in een monument.
Samen met het Restauratiefonds
- Duurzaamheidsmaatregelen financieren tegen een lage rente
- Kennis over het verduurzamingsproces van een monument
- Voer een duurzaamheidsadvies door een Duurzame Monumenten Adviseur
DuMo Advies
Duurzaamheidsadvies
Wilt u een monument verduurzamen? Schakel dan eerst een DuMo-adviseur (Duurzame Monumenten-adviseur) in. Die doet een duurzaamheidsadvies en informeert u over de historische waarden, technische mogelijkheden en eventuele vergunningen. Zo weet u welke maatregelen u kunt en moet treffen en wat het meest effect heeft. Het helpt u om een goede business case te maken en een onderbouwde financieringsaanvraag te doen.
Duurzame financieringen
Rijksmonumenten: verduurzaming financieren tegen lage rente |
Gemeentelijke monumenten: Financieringen |
Wilt u ondernemen in een rijksmonument en het verduurzamen? Dan kunt u bij het Restauratiefonds de duurzaamheidsmaatregelen in het monument tegen een lage rente van minimaal 1,5% financieren. De hoogte van de lening is afhankelijk van de investeringen in de verduurzaming. Bekijk wat u met de Duurzame Monumenten-lening kunt financieren. Ook is er de Duurzame Monumentenplus-lening voor investeringen vanaf minimaal 100.000 euro tot maximaal 1.000.000 euro aan rijksmonumenten die niet geregistreerd staan als woonhuis. |
Provincies en gemeenten beschikken steeds vaker over een eigen fonds dat duurzaamheidsmaatregelen financiert tegen een lage rente. Daarnaast is er voor eigenaren van gemeentelijke monumenten de Monumenten-hypotheek met een marktconforme rente. Deze financiering kan zowel los als aanvullend worden ingezet en vaak ook voor verduurzamingsinvesteringen. |
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Bij het Restauratiefonds, uw gemeente en uw provincie kunt u terecht voor een financiering voor duurzame maatregelen. Ontdek welke financiering het beste bij u past.
Lees hier meer over op Monumenten.nl.
-
Voor monumenten is een energielabel niet verplicht. Eigenaren kunnen een monument in de verkoop of verhuur doen zonder energielabel.
Lees hier meer over op Monumenten.nl.
-
Er zijn vier manieren om met uw pand stroom of warmte op te wekken met de zon:
- Zonnecollectoren voor warmtewinning
- Zonnepanelen voor stroomopwekking
- Hybride systemen die stroom én warmte opwekken
- Speciale bouwmaterialen zoals dakpannen voor stroomopwekking
Als eigenaar van een monument of een beeldbepalend zijn alleen de eerste drie opties voor u geschikt. Bij de vierde optie worden door het vervangen van de originele bouwmaterialen de monumentale waarden van uw pand aangetast. Op een nieuwbouw of een aanbouw kunt u wel gebruik maken van stroomopwekkende bouwmaterialen.
In de meeste gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van een zonne-energiesysteem.
Lees hier meer over op Monumenten.nl.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze accountmanagers denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 20.