Hoe staat het pand erbij?
U weet al wat voor soort monument u heeft. En we hebben de rol van de gemeente toegelicht. De volgende stap is dat u inzicht krijgt in de onderhoudsstaat van uw pand. Zo weet u beter wat uw financieringsbehoefte is.
Stap 3
Stap 3
Maak een plan
Op het moment dat u voor uzelf de eerste ideeën heeft gevormd over een eventuele restauratie, duurzaamheidsmaatregelen of herbestemming, heeft u vaak nog geen indicatie over de haalbaarheid.
Gaat de afdeling Monumentenzorg van uw gemeente akkoord met uw plannen? Wat zijn globaal de kosten en is dat ook financieel haalbaar? Om antwoord op deze vragen te krijgen, is het belangrijk om te starten met een plan.
Om te starten met een schetsplan is het goed eerst stil te staan bij de huidige toestand van uw pand, want weet u echt hoe uw pand er bij staat? Hiervoor kunt u terecht bij een bouwkundig adviesbureau of de Monumentenwacht. Zij maken een inspectierapport. Zo'n rapport geeft u een overzicht waaruit blijkt welke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden met welke prioriteit uitgevoerd moeten worden. Dit praktische rapport kunt u gebruiken bij de verdere uitwerking van het plan (met of zonder hulp van een architect). Ook voor de gemeente kan het belangrijk zijn dat een onafhankelijke derde heeft vastgesteld dat bepaalde werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.
Hoe kan zo'n plan eruit zien?
Het schetsplan bestaat uit tekeningen en omschrijvingen van de bestaande en nieuwe situatie. Ook maken foto’s van de huidige situatie soms onderdeel uit van het plan. Naast de omschrijving van de werkzaamheden en tekeningen bestaat het schetsplan uit een globale begroting. Het is in deze fase van belang om een inschatting te maken van de hoogte van de kosten.
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Goed onderhouden betekent dat u weet op welk moment en waar uw monument extra aandacht nodig heeft. Daar kunt u op verschillende manieren achter komen. Bijvoorbeeld door er goed naar te kijken. Kijk geregeld omhoog om te zien of alle dakpannen er nog liggen. En ga na een regenbui even kijken of de goten niet overlopen. Want je moet bij een monument absoluut voorkomen dat er water naar binnen sijpelt. En verder is schilderwerk natuurlijk heel belangrijk, zowel binnen als buiten. Hoe vaak je dat moet aanpakken, hangt van de onderhoudsgevoeligheid van je pand af.
Voor kennis en expertise over goed onderhoud kunt u terecht bij de Monumentenwacht.
-
Het bespaart energie die anders zou gaan zitten in sloop, het aanvoeren van nieuwe bouwmaterialen en het optrekken van een nieuw gebouw. Het herbestemmen van een bestaand gebouw smeert bovendien de milieulast van de gebruikte materialen uit over een nog langere periode.
Alles over herbestemmen en duurzaamheid leest u op Herbestemming.nl.
-
Het gebouw en zijn verhaal maken het interessant voor het publiek. Zorg dat u de constructie van het gebouw uit en te na kent voor u ingrepen doet, om fouten tijdens de restauratie te voorkomen. Door bouwhistorisch onderzoek uit te voeren kunt u de bijzondere onderdelen van het gebouw opsporen en ze bij de restauratie in de spotlights zetten. De ideale herbestemming komt voort uit een combinatie van bouwkundige kennis en kennis van de gebruiksgeschiedenis. Hoe beter de nieuwe functie past bij het verhaal achter het gebouw, hoe beter dat is voor de positionering. Een gebouw met een verhaal heeft een voorsprong.
Bezoek Herbestemming.nl voor meer informatie.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze accountmanagers denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 20.