Een monument kopen
Met een monument heeft u iets bijzonders in handen. Maar als eigenaar van een monument is het goed om een aantal zaken te weten. Het pand heeft bijzondere monumentale waarde die bewaard moet blijven.
Voor de aankoop
Wat betekent het om eigenaar te zijn van zo’n uniek object? Wij zetten de belangrijkste punten voor u op een rij.
- Wat is een monument?
Een monument is vanwege zijn schoonheid, wetenschappelijke- of cultuurhistorische waarde beschermd. In Nederland geldt dit voor in totaal zo’n 55.000 rijksmonumenten en 41.000 gemeentelijke monumenten, waaronder woonhuizen, kerken, kastelen, boerderijen en molens. Meer informatie over rijksmonumenten vindt u in het Monumentenregister. Voor informatie over gemeentelijke monumenten kunt u terecht bij uw gemeente.
- Monumentale waarde
Met een monumentale status is niet alleen de buitenzijde van het pand beschermd. De bescherming betreft de gehele woning inclusief interieur, kap, gevels et cetera. Het is zeker niet zo dat u niets kunt of mag met uw monument. De gemeente kijkt in de meeste gevallen met u mee om er samen met u voor te zorgen dat de monumentale waarde van uw pand behouden blijft.
- Restauratie en verduurzaming als basis voor aankoopfinanciering
Verbouwingskosten in uw pand of de aankoop kunt u met een Monumenten-hypotheek (marktconform rentetarief) bij ons financieren. Voorwaarde is dat u het monument restaureert en/of verduurzaamt. Van uw totale hypotheek dient u minimaal 20% te besteden aan onderhoud, restauratie of verduurzaming van uw monument.
Handige gids
Gids Monumentaal wonen
Wonen in een monument brengt voordelen én spelregels met zich mee. De gratis gids Monumentaal wonen legt op eenvoudige wijze uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. U krijgt antwoord op de meest gestelde vragen over aanschaf, restauratie, behoud, verduurzaming en financiering van monumenten. Een handige wegwijzer voor iedere eigenaar van een monument.
Ontvang de gids direct in uw e-mail en bekijk deze op een moment dat u het beste uitkomt. U blijft ook automatisch op de hoogte van belangrijke updates.
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
De bescherming geldt voor de staat van het pand op het moment van aanwijzing. U bent dan ook niet verplicht om het pand terug te restaureren als het als beschermd monument is aangewezen. Heeft u een subsidie gekregen voor een restauratie, dan bent u daarna wel verplicht tot onderhoud.
-
Raadpleeg onze infographic om uw keuze te maken.
-
Een aanvraagformulier voor een monumentenvergunning voor zowel rijks- als gemeentelijke monumenten vraagt u aan via www.omgevingsloket.nl. Meer informatie kunt u ook vinden op Monumenten.nl.
-
Er zijn vier manieren om met uw pand stroom of warmte op te wekken met de zon:
- Zonnecollectoren voor warmtewinning
- Zonnepanelen voor stroomopwekking
- Hybride systemen die stroom én warmte opwekken
- Speciale bouwmaterialen zoals dakpannen voor stroomopwekking
Als eigenaar van een monument of een beeldbepalend zijn alleen de eerste drie opties voor u geschikt. Bij de vierde optie worden door het vervangen van de originele bouwmaterialen de monumentale waarden van uw pand aangetast. Op een nieuwbouw of een aanbouw kunt u wel gebruik maken van stroomopwekkende bouwmaterialen.
In de meeste gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van een zonne-energiesysteem.
Lees hier meer over op Monumenten.nl.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.