Pieter van Vollenhovenprijs
De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monumentaal pand in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven.
Jaarlijks terugkerende prijs
De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na een voorzitterschap van 27 jaar van het Nationaal Restauratiefonds. In zijn jaren als voorzitter heeft de heer Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uit steken om een monumentaal pand te kunnen behouden. Om dit gedachtengoed levend te houden is de Pieter van Vollenhovenprijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monumentaal pand een nieuw leven willen geven.
Voorgaande winnaars
Voorgaande winnaars Pieter van Vollenhovenprijs
- (2022/2023) Trotse winnaars Bunker Cocondo - Hoek van Holland en Hoogheem Erfgoed & Logies – Nieuwolda
- (2020/2021) Trotse winnaars - Vier geslaagde herbestemmingen
- (2019) Herbestemde kerken - Allemaal geslaagde restauraties van kerken
- (2017) De Ploeg, Bergeijk – fabriekshal is herbestemd tot een productiewerkplaats voor de ontwikkeling van museale tentoonstellingselementen
- (2016) Faralda Cranehotel, Amsterdam – de kraan op de NDSM werf is herbestemd in een designhotel
- (2016) Fort Resort Beemster, Zuidoostbeemster – dit fort is nu een luxe wellness resort, restaurant en hotel
- (2016) Landgoed Klarenbeek, Klarenbeek - de voormalige fabriekspanden zijn herbestemd in een galerie, restaurant, feestlocatie en een ruimte waarin meubels worden gerestaureerd
- (2015) Stationsgebouw Houthem-St.Gerlach - herbestemd in een vakantiewoning
- (2015) De Hallen, Amsterdam – de oude tramremise heeft meerdere culturele, maatschappelijke en horeca functies gekregen
- (2014) Huis van Bewaring, Almelo – gevangenis is herbestemd in een hotel
Herbestemmingsproject aanmelden
De inschrijftermijn voor de Pieter van Vollenhovenprijs 2024 is op 1 mei 2024 gesloten.
Aanmeldcriteria
Alleen projecten die aan de onderstaande voorwaarden voldoen, maken kans op de Pieter van Vollenhovenprijs.
- De herbestemming is volledig uitgevoerd.
- De herbestemming is maximaal drie jaar geleden afgerond.
- Het project bevindt zich binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Overige bepalingen
- De herbestemming mag van iedere omvang zijn. Grootschalige en kleinschalige herbestemmingsprojecten kunnen in aanmerking komen voor de prijs.
- Het monumentale pand hoeft niet de monumentenstatus te hebben.
- De jury kan meerdere prijswinnaars aanwijzen.
- Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 10.000,- dat volledig ten goede dient te komen aan het pand of aan een communicatiemiddel dat het verhaal achter de herbestemming laat zien. Wanneer de jury meerdere prijswinnaars aanwijst, wordt het bedrag evenredig onder de winnaars verdeeld.
Juryleden
De jury van de Pieter van Vollenhovenprijs bestaat uit de leden van de commissie Herbestemming Monumenten: Prof. mr. Pieter van Vollenhoven (voorzitter), Isja Finaly, Edith den Hartigh, Fons Asselbergs, Camille Oostwegel, Pieter Siebinga.
Criteria
De jury beoordeelt de aanmeldingen op onderstaande criteria.
Criteria initiatiefnemer
- De initiatiefnemer (s) heeft (hebben) met de herbestemming het monumentale pand gered van de ondergang.
- De initiatiefnemer heeft doorzettingsvermogen getoond in het proces van herbestemmen en heeft risico’s genomen om de herbestemming succesvol te voltooien.
Criteria pand/herbestemmingsobject
- De herbestemming is uitgevoerd met behoud van het karakter en de identiteit van het pand.
- Openbare toegankelijkheid (of regelmatige openstelling) van het pand na herbestemming is een pre.
- Verduurzamen van het pand tijdens de herbestemming is een pre.
Commissie
Commissie Herbestemming Monumenten
Herbestemmingsprojecten van monumenten kunnen complexe aangelegenheden zijn met betrokkenheid van verschillende private en publieke partijen. De Commissie herbestemming monumenten ondersteunt onder leiding van Pieter van Vollenhoven vastgelopen herbestemmingsprojecten aangaande rijksmonumenten, provinciale monumenten of gemeentelijke monumenten. Met haar inhoudelijke expertise en frisse blik brengt de commissie dergelijke vastgelopen projecten weer in beweging met als doel een succesvol herbestemmingstraject. De leden van de commissie dragen bij aan deze taak door hun specifieke expertise en betrokkenheid op het gebied van cultureel erfgoed, instandhouding en herbestemming. Denk hierbij aan bemiddeling of advies bij bouwkundige problemen, trage vergunning trajecten, tegenstrijdige regelgeving, etc. Heeft u ervaring met een succesvol herbestemmingsproject en wilt u uw kennis delen met nieuwe initiatiefnemers? Of heeft u hulp nodig in een vastgelopen herbestemmingsproject? Stuur dan een e-mail naar commissieherbestemming@minocw.nl.
Aanmelden