Soorten monumenten
Het soort monument bepaalt in belangrijk mate wat uw mogelijkheden zijn, zeker op financieel gebied. Onderzoek dus altijd eerst wat voor soort monument u heeft.
Stap 1
Stap 1
Vul het adres van uw monument in op Monumenten.nl om te zien of uw monument een rijksmonument is. Betreft het geen rijksmonument, ga dan bij uw gemeente na of het een gemeentelijk monument, provinciaal monument of beeldbepalend pand is.
Rijksmonument
Rijksmonumenten zijn de bekendste soort monumenten. In Nederland vindt u bijna 62.000 rijksmonumenten. Een rijksmonument is een monument dat van nationaal belang is, bijvoorbeeld door een grote cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde.
Gemeentelijke monument
Een gemeentelijk monument is een pand van regionaal of plaatselijk belang. Gemeenten in Nederland bepalen zelf welke bijzondere gebouwen ze op de gemeentelijke monumentenlijst zetten. De lijst met gemeentelijke monumenten staat op de website van uw gemeente of kunt u bij de gemeente opvragen.
Provinciaal monument
Van de twaalf Nederlandse provincies zijn er maar twee die provinciale monumenten hebben aangewezen: Noord-Holland en Drenthe. Een provinciaal monument krijgt bescherming vanuit de provincie. Deze provinciale monumenten staan op de website van deze twee provincies of kunt u bij de provincie opvragen.
Beschermd stads- en dorpsgezicht
Een beschermd gezicht is een gebied met een bijzonder cultuurhistorisch karakter, bijvoorbeeld de historische binnenstad van Haarlem. Ruim 400 gebieden in Nederland met een bijzonder cultuurhistorisch karakter zijn gekenmerkt als 'beschermd stads- of dorpsgezicht'. Om na te gaan of uw pand beeldbepalend is kunt u terecht bij uw gemeente.
Onze Monumentencoaches vertellen u graag meer over de verschillende mogelijkheden die bij de monumentenstatus horen.
Financiële mogelijkheden
Restaureren van een gemeentelijk of provinciaal monument of beeldbepalend pand
Bent u of wordt u eigenaar van een monumentaal pand dat geen rijksmonument is? Dit kan een gemeentelijk of een provinciaal monument zijn of een beeldbepalend pand in een Beschermd Stads- of Dorpsgezicht. Om wat voor monument het ook gaat, het Restauratiefonds biedt verschillende financieringsmogelijkheden. Ook bieden wij hulp met betrekking tot de aanpak van een restauratie. Met onze tool hiernaast ziet u direct welke financieringsmogelijkheden het beste bij uw situatie passen.
Welke financiering past bij mijn monument?
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Heeft u een rijksmonument, dan is dit te vinden in het Rijksmonumentenregister.
Is het een gemeentelijk monument, provinciaal monument, beeldbepalend pand of karakteristiek pand, dan kunt u navraag doen bij uw gemeente. Het soort monument bepaald welke mogelijkheden er zijn voor subsidie en/of financiering.
Bekijk de gemeentelijke pagina's op Monumenten.nl voor meer informatie.
-
Een beschermd rijksmonument is van nationaal belang, vanwege de schoonheid, betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. Dit alles staat in de Erfgoedwet, die in 2016 de Monumentenwet 1988 verving. Een beschermd gemeentelijk monument heeft cultuurhistorische, architectuurhistorische of stedenbouwkundige waarde op plaatselijk niveau. De bescherming van gemeentelijke monumenten is geregeld in de gemeentelijke monumentenverordening.
-
De eigenaar is zelf verantwoordelijk voor de kosten van ieder onderhoud. Wel zijn er beperkte subsidiemogelijkheden voor de instandhouding van monumenten.
Rijksmonumenten: Eigenaren van beschermde rijksmonumenten komen in aanmerking voor een subsidie of een laagrentende lening via het Restauratiefonds. Onderhoudskosten voor rijksmonumenten zijn sinds 1 januari 2019 niet meer fiscaal aftrekbaar.
Gemeentelijke monumenten: Als eigenaar van een beschermd gemeentelijke monument kunt u in aanmerking komen voor een laagrentende lening via het Cultuurfonds voor Monumenten. Onderhoudskosten voor gemeentelijke monumenten zijn niet fiscaal aftrekbaar.
Bekijk het monumentenbeleid per gemeente op Monumenten.nl.