Onderhoud van uw monument
Na uw restauratie staat uw monument er weer spic en span bij. Tijd om te genieten van uw bijzondere bezit. Toch blijft het belangrijk om oog te houden voor de onderhoudsbehoeften van uw pand.
Onderhouden
Door uw bezit goed te onderhouden blijft uw monument in een goede staat en stelt u een volgende dure en tijdrovende restauratie tot ver in de toekomst uit.
Wij weten uit ervaring dat de meeste monumenten 10 jaar na restauratie toe zijn aan groot onderhoud. En 20 jaar na restauratie zien wij klanten vaak terug met nieuwe restauratieplannen. Maar ook tussentijds is het van belang om aandacht aan uw pand te besteden. Regelmatig is er tussentijds sprake van deelrestauraties of investeringen in zaken als bijvoorbeeld duurzaamheid. Het Restauratiefonds kan u hierbij ondersteunen met een financiering (veelal tegen lage rente), kennis en praktische informatie.
Onderhoud
Door regelmatig vakkundig onderhoud gaan de verschillende onderdelen langer mee en voorkomt u extra kosten. Er zijn onderhoudswerkzaamheden die u zelf kunt uitvoeren maar stelt u zich altijd de vraag hoe veranderingen en reparaties kunnen worden uitgevoerd zonder monumentale waarden aan te tasten. Roep op tijd deskundige hulp in. De Monumentenwacht kan u helpen om inzicht te krijgen in de onderhoudsbehoefte van uw monument door periodieke inspectie uit te voeren.
Wilt u wijzigingen aanbrengen aan uw pand? Uw gemeente is uw eerste aanspreekpunt voor de werkzaamheden en wanneer u een vergunning aan moet vragen. Er zijn ook een beperkt aantal werkzaamheden die u zonder vergunning uit kunt voeren. Zie voor meer informatie de website Monumenten.nl.
Door uw monument te onderhouden blijft het in een goede staat
Verduurzamen
Verduurzamen
Met duurzaamheidsinvesteringen verlaagt u uw energierekening, verhoogt u uw wooncomfort en draagt u bij aan een beter milieu. Bovendien zorgen deze investeringen ervoor dat monumenten duurzaam inzetbaar blijven. Samen met Duurzame Monumentenadviseurs, die specialist zijn in het verduurzamen van monumenten, helpt het Restauratiefonds u graag.
Het inpassen van energiebesparende maatregelen in een monument vraagt om specifieke kennis, zorgvuldigheid en maatwerk.
Wij delen onze gezamenlijke kennis over het verduurzamen van monumenten. Onder andere via de Zelfscan Duurzaam Monument en in de gids Monumentaal Wonen die u gratis kunt downloaden.
Heeft u concrete verduurzamingsplannen, vergeet dan niet uw gemeente te raadplegen.
Gratis gids
Gids Monumentaal wonen
Wonen in een monument brengt voordelen én spelregels met zich mee. De gratis gids Monumentaal wonen legt op eenvoudige wijze uit wat het betekent om eigenaar te zijn van een monument. U krijgt antwoord op de meest gestelde vragen over aanschaf, restauratie, behoud, verduurzaming en financiering van monumenten. Een handige wegwijzer voor iedere eigenaar van een monument.
Ontvang de gids direct in uw e-mail en bekijk deze op een moment dat u het beste uitkomt. U blijft ook automatisch op de hoogte van belangrijke updates.
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Bij het Restauratiefonds, uw gemeente en uw provincie kunt u terecht voor een financiering voor duurzame maatregelen. Ontdek welke financiering het beste bij u past.
Lees hier meer over op Monumenten.nl.
-
Goed onderhouden betekent dat u weet op welk moment en waar uw monument extra aandacht nodig heeft. Daar kunt u op verschillende manieren achter komen. Bijvoorbeeld door er goed naar te kijken. Kijk geregeld omhoog om te zien of alle dakpannen er nog liggen. En ga na een regenbui even kijken of de goten niet overlopen. Want je moet bij een monument absoluut voorkomen dat er water naar binnen sijpelt. En verder is schilderwerk natuurlijk heel belangrijk, zowel binnen als buiten. Hoe vaak je dat moet aanpakken, hangt van de onderhoudsgevoeligheid van je pand af.
Voor kennis en expertise over goed onderhoud kunt u terecht bij de Monumentenwacht.
-
Het inpassen van energiebesparende maatregelen in een monument vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Het Restauratiefonds werkt op het gebied van duurzaamheid samen met het Rijk, gemeenten, provincies en andere partijen. Hierdoor zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Kijk hier voor de mogelijkheden.
-
Goed beheer en onderhoud voorkomt verval en ingrijpen. Wanneer restaureren noodzakelijk blijkt, kan het volgende van toepassing zijn: conserveren, repareren of vervangen. Laat in dat geval altijd aanvullend onderzoek doen. Wat in een specifieke situatie mogelijk of raadzaam is, is afhankelijk van de technische staat en cultuurhistorische waarde van uw pand. Mocht restauratie nodig blijken: het doel van restauratie is het stopzetten van verval en het herstellen van de schade zonder het karakter van het monument te veranderen. Restauratie heeft geen reconstructie van de oorspronkelijke situatie als doel. Veel bouwmaterialen, zoals riet of leien, hebben een beperkte levensduur: dan is vervanging noodzakelijk. De uitgangspunten voor restauratie en onderhoud van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed:
- een ingreep moet de oorzaak van de schade wegnemen
- beperk de omvang van de ingreep zo veel mogelijk
- zet in op herstel van historisch materiaal
- vervang het materiaal als het op is door hetzelfde materiaal in dezelfde techniek
- behandel eerdere werkzaamheden met respect
- documenteer de ingrepen
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.