De onderhoudsstaat van uw pand
U weet al wat voor soort monument u heeft. En we hebben de rol van de gemeente toegelicht. De volgende stap is dat u inzicht krijgt in de onderhoudsstaat van uw pand. Zo weet u beter wat uw financieringsbehoefte is.
Stap 3
Stap 3
Schetsplan maken
Op het moment dat u voor uzelf de eerste ideeën heeft gevormd over een eventuele restauratie en duurzaamheidsmaatregelen, heeft u vaak nog geen indicatie over de haalbaarheid. Gaat de afdeling Monumentenzorg van uw gemeente akkoord met uw plannen?
Wat zijn globaal de kosten en is dat ook financieel haalbaar? Om antwoord op deze vragen te krijgen, is het belangrijk om te starten met een schetsplan.
Om te starten met een schetsplan is het goed eerst stil te staan bij de huidige toestand van uw pand. Weet u echt hoe uw pand er bij staat? Hiervoor kunt u terecht bij een bouwkundig adviesbureau of de Monumentenwacht. Zij maken een inspectierapport. Zo'n rapport geeft u een overzicht waaruit blijkt welke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden met welke prioriteit uitgevoerd moeten worden. Dit praktische rapport kunt u gebruiken bij de verdere uitwerking van het plan (met of zonder hulp van een architect). Ook voor de gemeente kan het belangrijk zijn dat een onafhankelijke derde heeft vastgesteld dat bepaalde werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.
Hoe kan zo'n plan eruit zien?
Het schetsplan bestaat uit tekeningen en omschrijvingen van de bestaande en nieuwe situatie. Ook maken foto’s van de huidige situatie soms onderdeel uit van het plan. Naast de omschrijving van de werkzaamheden en tekeningen bestaat het schetsplan uit een globale begroting. Het is in deze fase van belang om een inschatting te maken van de hoogte van de kosten.
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
Als het definitieve plan klaar is kunt u offertes aanvragen bij aannemers. Hoe vindt u een geschikte aannemer? Het restaureren van uw rijksmonument is immers iets anders dan een ‘gewone’ verbouwing aan een relatief nieuwe woning. Een goede oriëntatie is van belang. Enkele tips:
- Monumenten.nl biedt u overzicht van aannemers in de SpecialistenWijzer. U kunt hier filteren op regio en op kwaliteitskenmerken (Stichting ERM en Vakgroep Restauratie).
- Kijk waar het monument staat: een aannemer uit de buurt is vaak bekend met plaatselijke omstandigheden en voorschriften.
- Raadpleeg de website van de aannemer en/of vraag een brochure van de aannemer aan.
- Vraag referentieprojecten van de aannemer op en ga er kijken. Praat met eerdere opdrachtgevers over hun ervaringen. Hoe was de samenwerking met de aannemer? Zijn ze tevreden over de kwaliteit? Kwam de aannemer zijn afspraken goed na? Op die manier krijgt u een goed beeld van de aannemer.
- Kijk welke aannemer u als eigenaar aanspreekt en of het ‘klikt’. Ga dus eerst eens met hem praten en bespreek samen uw wensen. Als u niet op dezelfde golflengte zit, kan dat een heleboel ergernissen opleveren. U moet immers intensief samenwerken.
- Bel de Monumentenwacht in uw provincie en vraag naar hun ervaringen met de door u gekozen aannemer.
- Vraag uw architect met welke aannemers hij goede ervaringen heeft.
- Als u duurzaamheidsinvesteringen laat uitvoeren, kiest u dan voor een ervaren aannemer voor deze werkzaamheden.
-
Goed onderhouden betekent dat u weet op welk moment en waar uw monument extra aandacht nodig heeft. Daar kunt u op verschillende manieren achter komen. Bijvoorbeeld door er goed naar te kijken. Kijk geregeld omhoog om te zien of alle dakpannen er nog liggen. En ga na een regenbui even kijken of de goten niet overlopen. Want je moet bij een monument absoluut voorkomen dat er water naar binnen sijpelt. En verder is schilderwerk natuurlijk heel belangrijk, zowel binnen als buiten. Hoe vaak je dat moet aanpakken, hangt van de onderhoudsgevoeligheid van je pand af.
Voor kennis en expertise over goed onderhoud kunt u terecht bij de Monumentenwacht.
-
Subsidie voor instandhoudingskosten
Voor particuliere eigenaren van een Rijksmonument met een woonfunctie bestaat de mogelijkheid om achteraf subsidie aan te vragen over de instandhoudingskosten bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze subsidie is bedoeld voor de monumentale onderdelen van het Rijksmonument en bedraagt op dit moment 38%. Als de totale kosten meer dan 70.000 euro bedragen dan zal er op voorhand een inspectierapport moeten worden opgemaakt door bijvoorbeeld de Monumentenwacht. Deze subsidie kan voor dezelfde kosten niet worden gecombineerd met een laagrentende lening bij het Restauratiefonds. U maakt vooraf de keuze: of subsidie achteraf of een Restauratiefonds-Hypotheek. De uitbetaling van deze subsidie wordt verzorgd door het Restauratiefonds.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.