Subsidies voor monumenten
Op deze pagina krijgt u meer informatie over het traject, vindt u links naar inhoudelijke informatie over de subsidies en leest u hoe de uitbetaling van deze subsidies in zijn werk gaat.
Traject
Heeft u een rijksmonument?
Het traject, stap voor stap
- U vraagt een subsidie aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
- De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beoordeelt uw aanvraag.
- Als reactie op uw verzoek ontvangt u een beschikking of afwijzing.
- Indien uw verzoek wordt gehonoreerd, maakt het Restauratiefonds de voorschotten op uw subsidie aan u over. De wijze waarop dat gebeurt, staat vermeld in de (bijlage van de) beschikking.
- Zijn de betreffende werkzaamheden afgerond, dan dient u deze ‘gereed te melden’ bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
- De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed controleert of de verstrekte subsidie is ingezet conform de eerder door hen goedgekeurde begroting.
- Op basis van de bevindingen wordt de definitieve subsidie vastgesteld.
- Het Restauratiefonds verrekent, indien nodig, het verschil tussen de ontvangen subsidie en de definitieve subsidie. Dat betekent dat een eventueel tegoed aan u wordt uitbetaald en een eventueel tekort wordt teruggevorderd.
Heeft u een gemeentelijk monument?
Informeer dan bij uw gemeente of er een subsidieregeling is.
Meest aangevraagde subsidies
Subsidie Woonhuismonumenten Rijk
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks tussen 1 maart en 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe.
Subsidieregeling voor instandhouding monumenten
Bent u eigenaar van een beschermd rijksmonument? Dan kunt u subsidie of een lening aanvragen om uw monument in stand te houden. Dat geldt ook voor groene en voor archeologische monumenten.
Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten
Dankzij herbestemming kunnen monumenten duurzaam worden gebruikt. De rijksoverheid kan bijdragen in de kosten om de haalbaarheid van een herbestemming te onderzoeken en om het monument in de tussentijd wind- en waterdicht te houden. Lees meer op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Meer over subsidies voor rijksmonumenten
Meer lezen en bekijken over rijkssubsidies voor rijksmonumenten? Op Monumenten.nl vindt u inspirerende verhalen, voorbeelden, praktische informatie en meer.
Instandhoudingssubsidie voor onderhoud
Is uw rijksmonument geen woonhuis? Maar bijvoorbeeld een boerderij, kerk of molen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een jaarlijkse Instandhoudingssubsidie. Deze vraagt u aan bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Na toekenning zorgt het Restauratiefonds voor de uitbetaling.
In Groningen
Provincie Groningen: Subsidie Restauratie rijksmonumenten
Door de Provincie Groningen zijn twee subsidieregelingen ingesteld: één voor groot onderhoud (GRRG) en één voor regulier onderhoud voor monumenten in aardbevingsgemeenten (RORG). Het Nationaal Restauratiefonds betaalt de subsidies uit. Voor meer informatie, kijk op:
Kijkt u ook op de provinciepagina van Groningen op Monumenten.nl.
Subsidie of lenen?
Lenen in plaats van subsidie
Soms kunt u in plaats van Instandhoudingssubsidie de Restauratiefonds-hypotheek of de Restauratiefondsplus-hypotheek aanvragen. Dit is een lening met een aantrekkelijke lage rente. Wij helpen u graag bij het maken van een verstandige keuze voor subsidie of lenen.
Komt uw pand niet in aanmerking voor Instandhoudingssubsidie? Dan kunt u ook kiezen voor een laagrentende lening. Voor rijksmonumenten in het bezit van overheden geldt deze keuze niet. U kunt alleen subsidie aanvragen.
De beste keuze is afhankelijk van uw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Er is geen advies te geven dat voor iedereen van toepassing is. Wel kunnen wij u enkele uitgangspunten meegeven die u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:
- De grondslag van subsidie en een Restauratiefonds-hypotheek verschillen
- Subsidie is gebaseerd op de subsidiabele kosten. Subsidiabel zijn de kosten van werkzaamheden die zijn gericht op behoud van aanwezige monumentale waarden.
- De basis van de Restauratiefonds-hypotheek wordt gevormd door de onderhoudskosten zoals deze worden vastgesteld door een aangewezen bouwkundig bureau - De rente die eigenaren met een rijksmonument (in particulier bezit en in gebruik als hoofdverblijf) betalen over de Restauratiefonds-hypotheek is fiscaal aftrekbaar.
- Na afloop van de instandhoudingsperiode van 6 jaar wordt de subsidie definitief vastgesteld. Een financiering gaat u aan voor langere tijd.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze Monumentencoaches denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 10.
Gids Monumentaal wonen
De Gids Monumentaal wonen
GRATIS AANVRAGEN
De gids geeft antwoorden op vragen als:
- Wat het betekent om een monument te bezitten en te onderhouden?
- Met welke organisaties krijgt u te maken en welke kunnen u adviseren?
- Welke financiële regelingen zijn er?
Voor specifieke en gedetailleerde informatie verwijst de gratis gids u door naar relevante informatiebronnen, websites en instanties.