Van oude steenfabriek naar bruisende Leeffabriek 

Leeffabriek.jpg

De slapende reus, werd hij ook wel genoemd. De voormalige steenfabriek in de uiterwaarden van de Neder-Rijn bij Arnhem. Inmiddels is hij weer springlevend.  Dit industriële erfgoedpareltje is opgeknapt tot schitterende Leeffabriek. Een inspirerende locatie voor trainingen en retraites met overnachting. Het is alles geworden wat Frank van Jaarsveld en Anne Rodenburg voor ogen hadden. Een plek die draait om onthaasten, ontdekken en ontwikkelen in een prachtige omgeving. Frank vertelt: 

Wat dreef je deze oude steenfabriek te restaureren?  

“Pionieren is voor mij altijd een inspiratiebron geweest. Ik heb veel ervaring als bouwondernemer en heb geleerd dat een omgeving of een gebouw je positief kan beïnvloeden. Zo’n gebouw realiseren, waar mensen zichzelf kunnen vinden zonder te zoeken, daar wilde ik iets mee doen. Ik zag heel duidelijk een wens voor me: een gebouw met een industriële uitstraling, in de natuur, langs de Lek, dicht bij een stad, met ruimte voor ongeveer 25 mensen en het liefst paarden in de buurt. Een vrij gedetailleerd beeld dus. Maar ik had geen idee waar ik zoiets zou kunnen vinden. Ik vertelde een neef van mij waar ik mee bezig was en 

hij zei meteen: je moet de steenfabriek hebben.”  

Leeffabriek
Leeffabriek

Inmiddels is sprake van een prachtige herbestemming. Wat maakt de Leeffabriek zo bijzonder, vind je?  

“Het is een gebouw geworden met bruisende energie. Een plek die je bewuster in het leven doet staan en het welzijn bevordert, als je hier een aantal dagen verblijft. Alles draait hier om de horizontale en verticale verbinding. Deze lijnen zie je terug in het gebouw én in het aanbod van de Leeffabriek. Onze trainingen en retraites draaien om onthaasten, ontdekken en ontwikkelen. En die sfeer voel je terug in het gebouw. De horizontale lijn van 60 meter lang staat symbool voor het vormingsproces door recreatie en educatie. En de verticale lijn van de schoorsteen symboliseert het innerlijke bewustwordingsproces. 

Prachtig hoe dat samenkomt.”  

Leeffabriek

Welke maatregelen hebben jullie getroffen op het gebied van duurzaamheid?  

“Duurzaamheid is van het begin af aan ons vertrekpunt geweest. Wat hier meteen opvalt is de grote lichtstraat van isolatieglas. Hiermee kunnen we het gebouw opwarmen en verlichten. Als het te warm wordt, kunnen we de lichtstraat afdekken met een deel van de 200 zonnepanelen. Ook maakten we slim gebruik van materialen die hier al aanwezig waren. Zo gaven we veel oude stenen uit de fabriek een tweede leven in het metselwerk en de bestrating van de verdiepingen en pasten we Gelderse rivierklei toe in de aanrechtbladen en muurbepleistering. Bovendien krijgen we onze warmte geleverd van hybride lucht-warmtepompen en zuiveren we ons afvalwater met een helofytenfilter.”  

Leeffabriek

Hoe hebben jullie de financiering rond gekregen?  

“We brachten wat eigen geld in, maar kwamen uiteraard nog een groot deel tekort. Daarvoor zijn we in gesprek gegaan met het Restauratiefonds. Hier werden we fantastisch geholpen door accountmanager Harry Kers, die een grote rol heeft gespeeld in de financiering en subsidiëring. Zijn betrokkenheid heeft ons echt op het juiste spoor geholpen. We konden een laagrentende lening krijgen uit het Gelders Monumentenfonds. En de rest vulden we aan met een subsidie van de provincie Gelderland, waar we de provincie erg dankbaar voor zijn. Zo hadden we voldoende om deze bijzondere plek om te toveren tot wat het nu is: een inspirerende omgeving voor persoonlijke en professionele groei. 

Een erfgoedparel.”   

Leeffabriek

Lees het verhaal van de herbestemming.

Lees meer
Leeffabriek