Recreëren in de roaring twenties
- 3 min
- Kerkrade
- Verhaal
In een groene oase tussen Landgraaf, Heerlen en Kerkrade ligt het 18e eeuwse boerderijcomplex Nieuw Ehrenstein. Op het landgoed bevindt zich een mooi herenhuis, dat samen met een aantal andere bedrijfspanden het kloppende hart vormt van deze historische plek. De gebouwen zijn door de jaren heen wel ernstig verwaarloosd geraakt. En dat moest anders, dacht Het Limburgs Landschap, dat de gebouwen opknapte tot prachtige vakantiewoningen én een gezellige brasserie.
Geen gemakkelijke opgave. Want het herenhuis en de bijbehorende bedrijfsgebouwen waren rijp voor de sloop. Onder het landgoed lopen oude mijngangen, die door de jaren heen voor veel verzakkingen hebben gezorgd. In 2013 moest er een nieuwe bestemming komen voor de panden, vond de gemeente. En daarvoor klopte ze aan bij Het Limburgs Landschap, dat niet direct enthousiast was over Nieuw Ehrenstein, zo verwaarloosd was het. Toch besloten ze de uitdaging aan te gaan en het complex te redden van verder verval. Voor een euro werd de stichting de nieuwe eigenaar.
Van horeca naar vakantiewoningen
In 2017 werd gestart met de restauratiewerkzaamheden. Maar wel volgens een iets ander bestemmingsplan. Aanvankelijk zou het herenhuis worden omgebouwd tot brasserie. Maar door die plannen ging een streep, omdat hiervoor te veel bouwkundige aanpassingen nodig waren. Deze zouden ten koste gaan van de historische waarde van het monument. Dus werd besloten het herenhuis om te bouwen tot twee mooie vakantiewoningen, waar gasten zich kunnen onderdompelen in de luxe sfeer van 1925. De brasserie verhuisde daarmee naar een van de bedrijfsgebouwen, waar u voortaan kunt genieten van overheerlijke Limburgse vlaai, een lekkere lunch of een goed diner van verse streekproducten.
Kleur en interieur
Tijdens de restauratie is zoveel mogelijk geprobeerd om het complex in de oude luister te herstellen. En daarvoor werkte het Limburgs Landschap samen met Monumentenwacht Limburg, dat gespecialiseerd is in historisch interieur en kleurgebruik. Zij konden veel ontdekken over de vroegere uitstraling van de panden. Bijvoorbeeld dankzij de hout- en marmerdecoraties op de lambriseringen, die onder een dikke laag structuurverf verstopt zaten. Ook de verzakkingen door de mijnbouw zorgden voor een meevaller. Want de scheuren die ze veroorzaakten, zijn lange tijd geleden weggewerkt met verlaagde plafonds. Boven deze plafonds vonden de specialisten alle lagen behang, die door de jaren heen zijn aangebracht. Een staalkaart terug in de tijd.
Weer springlevend
De herbestemming van Nieuw Ehrenstein is deels gefinancierd via de kanjerregeling, uitgekeerd door het Restauratiefonds. Accountmanager Remco Vos was hierbij betrokken. Remco: “Net als het Limburgs Landschap zetten wij ons in voor hetzelfde doel: het behoud van monumenten. Nieuw Ehrenstein is hier een prachtig voorbeeld van. Een bijzonder landgoed met een rijke geschiedenis en veel cultuurhistorische waarde. Het Limburgs Landschap verraste ons met een mooi plan om die waarde te behouden.
"Fantastisch dat dit monument weer springlevend is gemaakt en ook voor volgende generaties een bijzondere plek blijft om te bezoeken.”
![Villa Nieuw Ehrenstein (2)](/files/styles/large/public/2025-02/Villa%20Nieuw%20Ehrenstein%20%282%29.jpeg?itok=e2RHZcmi)