Het kleinste hotel staat in Friesland

Transformaterhuisje

Van een klein, vervallen transformatorhuisje naar een karakteristiek een-kamerhotel. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar dit was precies de transitie die Ronald van der Zwaag voor ogen had voor het eerste gemetselde transformatorhuisje van Friesland in Wierdum. Na veel gestrande plannen om er nog wat van te maken, is het hem gelukt er zijn eigen mini bed & breakfast te openen. Een prachtig project dat in 40 jaar Restauratiefonds niet mag ontbreken.

Eerlijk is eerlijk. De herbestemming moest van ver komen. Het ruim honderd jaar oude transformatorhuisje van Liander was namelijk rijp voor de sloop. Het is al in de jaren ’80 buiten gebruik gesteld en sindsdien is het behoorlijk in verval geraakt. Dat het niet zomaar tegen de vlakte ging, is dankzij de mooie expressionistische bouwstijl. Onder meer de bruine verglaasde stenen, de natuurstenen ornamenten, het timpaan boven de entree en de donkergroene deur met sierlijk hang- en sluitwerk maken het huisje tot prachtig cultureel erfgoed. En tot een waanzinnige plek voor een bed & breakfast, vond Ronald.  

Lees het verhaal van de herbestemming
Wirdum transformatorhuisje
Wirdum transformatorhuisje

Levenswerk 

“Toen ik het huisje zag, zag ik direct een kans. Van niets iets maken, dat ligt mij goed”, zegt de zelfstandig meubelmaker en vormgever. En het eindresultaat is daarvan het bewijs. Al was de weg ernaartoe verre van gemakkelijk, want de herbestemming bleek een project van lange adem. Drie jaar deed Ronald erover. “Mijn spanningsboog was aan het eind ter ziele”, lacht hij. “Het moest allemaal naast mijn gewone werk gebeuren. En er waren tegenslagen. De trap was niet stijl genoeg. En de muren bleken lek na de eerste herfststorm. De herbestemming voelt inmiddels als een levenswerk. Het heeft veel langer geduurd dan gedacht, maar het is ook veel mooier geworden dan gedacht.” 

Verrassend en uniek 

En mooi is het zeker. Het huisje is maar 3.5 bij 3.5 meter, maar het is Ronald gelukt om er met enkele slimme oplossingen toch een knus een-kamerhotel van te maken. Er is meer leefruimte gecreëerd met erkers in drie van de vier muren. Zo is er op de begane grond genoeg ruimte voor een zitgedeelte, een eetgedeelte, een keuken en een badkamer met toilet. En boven is een dikke entresolvloer gemaakt, voor extra opbergruimte. Ook de schoorsteen kreeg een nieuwe functie als lichtbron. Naast praktisch en comfortabel, is de ruimte ook verrassend en uniek geworden. Ronald: “Als je doucht, sta je voor een open raam met uitzicht op het weiland. Velen vinden dat gek en onwennig, maar er is niemand die je ziet. De dichtstbijzijnde mensen rijden 500 meter verderop op de snelweg.” Ook is de bed & breakfast zo duurzaam mogelijk opgebouwd. De erkers hebben spuitisolatie en infraroodvloerverwarming. 30 procent zuiniger dan elektrische vloerverwarming. ’s Zomers blijft de warmte buiten door het dubbelglas met zonnecoating. En er is gebruik gemaakt van veel oude materialen, zoals tweedehands dakhout en puin voor de erfbestrating. 

Verder kijken dan de cijfers 

Ronald kon het transformatorhuisje kopen voor een symbolisch bedrag van een euro. Maar voor de verduurzaming, herbestemming en restauratie was veel geld nodig. “Het huisje is geen monument, maar heeft wel de status ‘karakteristiek’”, zegt Ronald. “Daarom kreeg ik een bijdrage van Subsidieregeling Monumenten Fryslân en kon ik de Friese Cultuurfonds-hypotheek krijgen bij het Restauratiefonds. Zij zijn er om gebouwen met culturele waarde te behouden en zo voelt het ook echt.” Dat blijkt wel uit het besluit van accountmanager Grietje Hofstede om de lening toe te kennen, ondanks sommige risico’s. “Als zzp’er heeft Ronald een kwetsbaar inkomen. Bovendien heeft hij geen ervaring in het hotelwezen. Maar we hadden wel alle vertrouwen in zijn plan. Ronald had echt het behoud van het huisje voor ogen. Hij wilde er wat moois van maken. En dat is zijn vak. Dan kijken we verder dan de cijfers. Bovendien: als het huisje al een weekend in de maand vol zit, kan hij zijn hypotheekkosten dragen.” Zo bleef er een heel mooi project over, waar we met liefde aan wilden bijdragen. En met een prachtig resultaat. Een parel in 40 jaar Restauratiefonds. 

Het transformatorhuisje
Wirdum transformatorhuisje
Wirdum transformatorhuisje

Over dit project 

  • Monumentstatus: karakteristiek, beeldbepalend pand
  • Eigenaar: Ronald van der Zwaag
  • Oude functie: transformatorhuisje
  • Nieuwe functie: B&B
  • Restauratiejaar: 2020