Wist u dat erfgoed ons de weg wijst in de strijd tegen water en klimaatextremen?

Publicatiedatum

Door de toenemende hittegolven, stormen en zware regenbuien als gevolg van klimaatverandering, loopt ons cultureel erfgoed steeds meer risico op schade of verlies. Bescherming is essentieel.

Water

Op het Nationaal Monumentencongres van 7 november in Den Haag is het Restauratiefonds als partner aanwezig met een interactieve sessie over de rol van erfgoed in de strijd tegen water en klimaatextremen. Water verbindt erfgoed binnen ons Koninkrijk, in de Cariben én in de Europese delta.

Deelsessie 2: Water verbindt erfgoed - Nationaal Monumentencongres

‘Hoe deden mensen dat eeuwen geleden bij klimaatextremen toen ook niet alles maakbaar was?’ vraagt Jelmer Krom zich af. ‘Technisch vernuft bracht onze kwetsbare delta in de afgelopen eeuwen welvaart en veiligheid. Maar klimaatverandering toont de grenzen van het maakbare. Dat vraagt om een mentale sprong.’
 

 

Jelmer Krom (Senior Communicatieadviseur van Waterschap Rivierenland) en Lyongo Juliana (Architect Caribische Regio & Nederland) gaan tijdens het congres in op de maakbaarheid van de grenzen van Nederlands waterbeheer. Ook is het belangrijk burgers bij het klimaatbeleid te betrekken. 

Een actuele casus op Sint-Eustatius, dat al regelmatig wordt geconfronteerd met weersextremen zoals orkanen en een project in de Nederlandse delta zijn voorbeelden. Een belangrijk en inspirerend onderwerp. 

Leer van onze voorouders

Wateroverlast mag dan toenemen, nieuw is het niet. De bouwers van panden hielden eeuwen geleden ook al rekening met het water en een teveel ervan. Schijnbaar onooglijke slootjes en greppels of een slimme positiebepaling van de bebouwing op het perceel, groenaanplant, zogenaamde rabatbossen (bosbouw waarbij ophogingen en greppels elkaar afwisselen): allemaal manieren om water te geleiden en problemen te voorkomen. En mocht er dan toch te veel water zijn, dan was hoger wonen een optie, of verhoogde deurposten plaatsen en plavuizen in de kelder.

 

Kijk hier voor tips bij wateroverlast
kelder

Aanpak te veel regenwater

Je kunt als woningeigenaar van verschillende soorten water last hebben: regenwater, grondwater en rivierwater en de overlast doet zich voor in gradaties. Vraag u af: waar kan het water mij overvallen en waar kan ik problemen voorkomen? Vooral een voldoende grote regenwaterafvoer van uw huis kan flink schelen. 

Kijk hier voor tips