Hilversums Restauratiefonds aangevuld voor behoud monumenten

Publicatiedatum

Voor het herstel en behoud van gemeentelijke monumenten in Hilversum kunnen eigenaren opnieuw aanspraak maken op het Hilversums Restauratiefonds. Dit fonds van de gemeente Hilversum en het Nationaal Restauratiefonds, dat sinds 2017 bestaat, verstrekt laagrentende leningen aan eigenaren voor de restauratie van hun monumentale pand. Vanwege het succes van het fonds heeft de gemeente besloten het Hilversums Restauratiefonds aan te vullen met 800.000 euro. Hiermee is het nu ook mogelijk om energiebesparende maatregelen te financieren.

De Hoorneboeg, dit project is gefinancierd met het Hilversum Restauratiefonds.  Fotocredits: Sven Scholten.

850 gemeentelijke monumenten  

Hilversum telt bijna 850 gemeentelijke monumenten. De instandhouding en restauratie van deze monumenten is essentieel voor het behoud van het unieke karakter van Hilversum. In 2017 heeft de gemeente daarom samen met het Restauratiefonds besloten een Hilversums Restauratiefonds op te richten naar voorbeeld van andere succesvolle revolverende fondsen. Om eigenaren van gemeentelijke monumenten te stimuleren hun panden te restaureren en te verduurzamen.  

Voorbeelden van gemeentelijke monumenten die gebruik gemaakt hebben van dit fonds zijn Mout, de Hoorneboeg en Werf 35. Het is een revolverend fonds, de leningen worden in een tijdsbestek van 30 jaar terugbetaald. Omdat de bestaande middelen zijn uitgeput worden er momenteel geen leningen verstrekt. De gemeenteraad van Hilversum heeft gisteravond besloten om het fonds voor een derde keer aan te vullen met 800.000.  

Wethouder Edwin Göbbels (Cultureel Erfgoed): 

“Hilversum mag blij zijn met al het groen en onze monumentale panden. Het geeft onze stad een unieke uitstraling en belevingswaarde. Laten we zorgen dat we al dat moois kunnen blijven gebruiken richting de toekomst. Ik roep de eigenaren van gemeentelijke monumenten op vooral gebruik te maken van deze lening. Zo werken we samen aan het herstel en behoud van monumenten. En zo geven we wat van waarde is ook door aan de nieuwe generatie Hilversummers en toekomstige bezoekers.”  

Extra financiering van energiebesparende maatregelen 

Eigenaren kunnen nu ook energiebesparende maatregelen financieren van maximaal 25.000 euro. Dit bedrag maakt dan deel uit van de 150.000 euro dat maximaal wordt verstrekt per monument. Energiebesparende maatregelen zijn voor een monument vaak kostbaarder dan voor een reguliere woning, omdat er rekening moet worden gehouden met bijzondere afwerkingen aan de binnenkant van het pand.  

Directeur-bestuurder Ugur Ozcan, Nationaal Restauratiefonds: 

“We zijn trots op de samenwerking met de gemeente Hilversum en blij met de aanvulling. Mooi dat de gemeente eigenaren ondersteunt bij het verduurzamen van hun monumenten, daarmee leveren we samen een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.” 

Samenwerking met Nationaal Restauratiefonds  

De uitvoering van het Hilversums Restauratiefonds is in handen van het  Nationaal Restauratiefonds in Amersfoort. Het Nationaal Restauratiefonds is een organisatie zonder winstoogmerk en beheert voor het in stand houden van erfgoed vergelijkbare fondsen voor de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en private partijen. Negen steden in Nederland kennen, net als Hilversum, een eigen Restauratiefonds voor gemeentelijke monumenten.  

Voor meer informatie kijk op de website van het Nationaal Restauratiefonds.