Er was eens een bijeenkomst 'Storytelling voor Monumenten'
Storytelling helpt bij herbestemming. Het barstte van de verhalen op de bijeenkomst over herbestemmen en storytelling op 6 juni in het onlangs herbestemde Neherlab Auditorium. Zet vier ervaren herbestemmers bij elkaar en de anekdotes volgen elkaar in razend tempo op.
Storytelling helpt bij herbestemming
Het barstte van de verhalen op de bijeenkomst over herbestemmen en storytelling op 6 juni in Leidschendam. Zet vier ervaren herbestemmers bij elkaar en de anekdotes volgen elkaar in razend tempo op.
Het was zeer de moeite waard voor de ruim vijftig aanwezigen in het Neherlab Auditorium in Leidschendam. Een plek waar verhalen vertellen en innovaties voor het voetlicht brengen in het DNA van de geluiddichte muren verpakt zit.
En het verhaal daarachter zet eigenaar Mandy Schild van meet af aan in om dit rijksmonument levend te houden. Dagvoorzitter Patricia de Vries begeleidde de herbestemmers en de zeepkistmomenten van 60 seconden maakten deze bijeenkomst onvergetelijk. Accountmanager Bernard Brons, wiens vader molenaar was, heeft een grote affiniteit met deze herbestemmingen. Hij vertelde vol enthousiasme hoe de financiering door het Nationaal Restauratiefonds heeft bijgedragen aan het herleven van deze monumenten. Bernard Brons ziet in elk historisch gebouw de kans om een nieuw verhaal te schrijven, waarbij het verleden en de toekomst samenkomen. Hij benadrukt dat dit soort projecten niet alleen gebouwen herstellen, maar ook gemeenschappen verrijken.
Wilt u weten hoe zij en anderen storytelling bij hun project benutten?
Binnenkort volgt een whitepaper over storytelling en herbestemming. Wilt u ‘m ontvangen?
Neem een kijkje op de website Herbestemming.nl en schrijf u in voor de maandelijkse nieuwsbrief.
Bijeenkomst Storytelling voor monumenten'
Neherlab Auditorium, destijds het PTT-gebouw, waar de 06- nummer is uitgevonden is nu een podium dat iedereen wil bestormen 2018 begon het avontuur met het Auditorium. In 2021 kocht Mandy het pand.
Toen begon het complexe traject van de aannemersselectie. Dat werd ook nog eens doorkruist door corona en door een ongekende stijging van de materiaalprijzen in die periode. Dat dwong ons terug te gaan naar de tekentafel. Door het verstrijken van de tijd moesten we opnieuw financiële stukken indienen.
In 2023 gingen de werkzaamheden echt van start. Maar verbouwen is zelden een soepel proces, weten we nu. Van een mismatch met de oorspronkelijk gekozen installateur tot de onverwachte vondst van asbest, een volledig lek dak en lekkage bij de buren. Hierdoor stonden onze planning en het budget voortdurend onder druk. Desondanks is het toch gelukt om de werkzaamheden zover af te ronden, dat we in januari 2024 officieel open konden.
Mandy Schild van het Neherlab Auditorium
Patty Beuk van de Meelfabriek
Volhardendheid, optimisme en geduld: dat zijn de kenmerken van een echte herbestemmer. Het levenswerk van Ab van der Wiel is de herbestemming van de Meelfabriek in Leiden. Dit industriële complex bestaat uit tien rijksmonumenten en vier nieuwbouwpanden in aanbouw. Met een vloeroppervlak van 55.000 vierkante meter is De Meelfabriek een omvangrijk herbestemmingsproject.
De oude gebouwen krijgen nieuw leven en er komen nieuwe gebouwen bij. Hier vindt u lofts, appartementen, studentenwoningen, een hotel, restaurant, sport & wellness, kantoren, winkels en ruimte voor kunst en cultuur. Dit wordt een levendige plek in de stad, waar industrieel erfgoed en hedendaagse luxe samenkomen.
De Meelfabriek wordt een ontmoetingsplaats voor bewoners en bezoekers, stadsgenoten en toeristen. Een plek die de geschiedenis én de toekomst van de stad belichaamt.
Willemijn Simon van Leeuwen en Bart Bennis zijn initiatiefnemers en eigenaren van GeoFort, een herbestemd monumentaal fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het Gelderse Herwijnen. Dit fort diende vroeger als verdedigingslinie, die steden als Amsterdam en Utrecht moest beschermen tegen de vijand. Het kostte het stel uiteindelijk zeven jaar en een flinke dosis aan doorzettingsvermogen en creativiteit om het fort om te bouwen naar een educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie.
Willemijn Simon van Leeuwen van GeoFort
Barry Storms van Arnhems Buiten
Een opvallende herbestemmer in dit rijtje is Barry Storms van gebiedsontwikkelaar City Developer-S. Zij werken aan de ontwikkeling van het voormalige KEMA-terrein. Dit project omvat de herbestemming en ontwikkeling van een heel gebied. Het landschap van Arnhems Buiten is een beschermd rijksmonument van ongeveer 16 hectare. Op het terrein staan 20 gebouwen, waarvan zes een monumentale status hebben. In totaal is er ongeveer 20.000 vierkante meter aan ruimte beschikbaar. Dit is een plek van formaat waar jong talent en gevestigde bedrijven samenwerken aan oplossingen voor de energietransitie. Over deze opgave vertelt hij:
Ik voel me een beetje missionaris, het verhaal vertellen tot een ander het gaat geloven.