Funderingsherstel
De laatste jaren is er steeds meer berichtgeving over funderingsproblematiek. Dit wordt veelal veroorzaakt doordat er sprake is van een laag grondwaterpeil. Voor woningen, kantoorpanden of andere gebouwen is er vaak sprake van ongelijkmatig wegzakken van het gebouw, waardoor er allerlei problemen aan een pand ontstaan. Tot begin jaren ’70 werden gebouwen vaak op houten funderingspalen gebouwd, waardoor eerder problemen kunnen ontstaan. Maar ook bij betonnen fundering kan er schade ontstaan. Monumenten staan, uiteraard, vaak ook op houten palen. Daarom is dit ook voor het Restauratiefonds een belangrijk aandachtspunt richting onze klanten.
Schade aan gebouwen
Als gevolg van het wegzakken van een gebouw ontstaan er vaak scheuren aan de woning. Uiteraard is funderingsproblematiek hier niet de enige oorzaak van, denk bijvoorbeeld maar aan de aardbevingsgebieden in Groningen, maar scheurvorming is wel altijd een signaal dat er iets mis is met de woning. Daarnaast kan verzakking voor klemmende ramen en/of deuren, voor scheefstand van de woning of in het ergste geval voor gevaarlijke situaties bij extreme verzakking aan één kant van het gebouw zorgen. Scheefstand of scheuren aan een pand zijn meestal goed zichtbaar. Een ander signaal is als gebouwen lager staan dan elders in de straat. Indien het van buiten niet direct zichtbaar is dat een gebouw lager staat, kan dat ook opvallen wanneer het grondwater in de kruipruimte erg hoog staat zonder dat regen hier de oorzaak van is.
Oorzaken van funderingsproblemen
De meest bekende oorzaken van problemen met de fundering zijn het beschadigen van de houten palen onder een gebouw, bijvoorbeeld door schimmel, houtrot of bacteriën, maar ook doordat de palen wegzakken. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de fundering bij de bouw al niet goed is geweest, dat er boomwortels onder een gebouw gaan groeien of dat de woning door allerlei omstandigheden veel zwaarder is geworden dan wat de oorspronkelijke fundering aan kan.
Voorkomen van funderingsproblemen
Als er signalen zijn dat de fundering onder een gebouw niet goed meer is of dat er vanuit de omgeving signalen zijn van steeds meer problematiek (denk aan enkele gemeentes zoals Gouda en Haarlem), dan is het aan te raden om een funderingsonderzoek uit te laten voeren. Dit kan een algemeen onderzoek zijn, maar ook een heel uitgebreid onderzoek waarbij echt onder een gebouw gekeken wordt hoe de fundering er aan toe is. Er zijn veel onderzoeksbureaus die deze onderzoeken uit kunnen voeren. Het Restauratiefonds heeft daarvoor ook een vergoedingsregeling waarbij funderingsonderzoeken voor (Rijks)monumenten deels vergoed kunnen worden. Hierbij wordt samengewerkt met diverse funderingsonderzoeksbureaus.
Funderingsherstel
Als er schade is ontstaan aan de fundering, kan dat hoge kosten met zich meebrengen. Zeker bij monumentale panden kan de schade in sommige gevallen groot zijn. Voor het behoud van al dat mooie gebouwde erfgoed is het van belang dat ook voor monumenten funderingsherstel mogelijk is. Daarom is het herstel van fundering ook opgenomen in de Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten (een bijlage bij de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten), welke ook bekend is onder de term Sim-leidraad. In de Sim-leidraad zijn de werkzaamheden, maatregelen en voorzieningen ten behoeve van de instandhouding van rijksmonumenten opgenomen. Hiervan komen de kosten in aanmerking voor subsidie op grond van de Sim-leidraad, maar ook van de Woonhuisregeling, of voor een laagrentende lening bij het Restauratiefonds. Het gaat dan om de volgende subsidiabele kosten.
Instandhouding / Herstel
- instandhouding van funderingspalen en/of damwanden (hout, beton of staal),
- herstel van betonnen funderingsconstructies,
- herstel van gemetselde funderingsconstructies,
- instandhouding van houten funderingsconstructies.
Vervanging
- de vervanging dan wel het aanbrengen van funderingspalen en/of damwanden (hout, beton of staal).
- de vervanging van betonnen funderingsconstructies indien herstel niet meer mogelijk is.
- de vervanging van gemetselde funderingsconstructies indien herstel niet meer mogelijk is.
- het gedeeltelijk of geheel vervangen van houten funderingsconstructies indien herstel niet meer mogelijk is.
Mogelijkheden voor een lening bij het Restauratiefonds
Omdat funderingsherstel is opgenomen in de Sim-leidraad, hebben wij op dit moment geen apart product voor funderingsherstel. Wel hebben wij een aantal producten, die bij restauratie de Sim-leidraad volgen en waardoor het hierboven genoemde funderingsherstel meegefinancierd kan worden. Het gaat dan om de volgende producten:
- Restauratiefonds-hypotheek voor Rijksmonumenten
- Restauratiefondsplus-hypotheek voor Rijksmonumenten
- het Cultuurfonds voor provinciale monumenten, gemeentelijke monumenten en beeldbepalende / karakteristieke panden. Let op: Voor dit product geldt dat er voldoende middelen beschikbaar moeten zijn binnen de betreffende provincie om een lening af te kunnen sluiten.
Meer informatie over funderingsproblematiek
Voor meer informatie over funderingsproblematiek of funderingsherstel verwijzen wij naar de websites van:
- Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO)
- Kenniscentrum Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF)
Op de website van het KCAF staan ook diverse publicaties, waaronder verschillende richtlijnen en een stappenplan.