Inspirerende cases
Achter elk monument zit een verhaal. Monumenteigenaren delen hier hun ervaringen met het restaureren, onderhouden, verduurzamen en herbestemmen van monumenten.
Wilt u meer lezen over ervaringen en tips van andere monumenteigenaren? Wij hebben een aantal inspirerende projecten voor u op een rij gezet. En wilt u er nog meer lezen? Dan kunt u terecht op Herbestemming.nl.
Inspirerende cases
Ervaringen van anderen
-
Erfgoed verbindt...Nederland met het Caribisch deel van het Koninkrijk
Al jaren treedt het Restauratiefonds op als financier voor het monumentale erfgoed in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Met name op Aruba, Curaçao en Bonaire zijn er veel grote projecten in beeld.
-
Cultureel centrum en vergaderlocatie De Utrecht
Verscholen in een straat met meerdere rijksmonumenten staat De Utrecht, gebouwd in 1904 als kantoor voor levensverzekeringsmaatschappij Utrecht. Na restauratie en verduurzaming kan het weer 100 jaar mee.
-
Voormalig ketelhuis nu Vakwerkhuis
Het voormalig ketelhuis is nu een nieuwe bron van energie maken. Het architectentrio van Vakwerkarchitecten kochten het vervallen rijksmonument en toverden het om tot vestiging voor hun architectenbureau, café en coworking space.
-
Eet- en drinklokaal Rijksmagazijn
Astrid Boekema en Hans Lub zijn een ondernemend stel, met liefde voor horeca én monumenten. In Enkhuizen runnen ze sinds 2012 in een rijksmonument hun restaurant ‘Onder de wester’. Vier jaar na de opening begon het weer te kriebelen...
-
Bedrijfsverzamelgebouw Studio de Gruyter
Vijf zzp’ers met één wens: een gezamenlijke werkplek in een rijksmonument in Tilburg. Dat is in het kort het verhaal achter Studio de Gruyter. Maar hoe koop je met zijn vijven een pand?
-
Nieuwe creatieve hotspot
Vlak naast het station van Culemborg staat de Gelderlandfabriek. Oorspronkelijk een locomotiefloods, maar vanaf 1936 in gebruik als meubelfabriek van het bekende merk 'Gelderland'. Nu een creatieve hotspot...
Vragen en contact
Veelgestelde vragen
Algemeen
-
De redengevende omschrijving vormt de juridische basis van de monumentenstatus. Ook al worden onderdelen niet apart genoemd, de bescherming betreft altijd het gehele object, inclusief het interieur.
De redengevende omschrijving van een rijksmonument is meestal summier en beperkt zich vaak tot de voorgevel. Voor de periodisering wordt gebruik gemaakt van Romeinse cijfers voor de eeuwen. Letters duiden de tijdvakken daarbinnen aan: A en B voor de 2 eeuwhelften; a, b, c en d voor de opeenvolgende eeuwkwarten.
Bij gemeentelijke monumenten ontbreekt in sommige gevallen een redengevende omschrijving. In dat geval is het object aangewezen zonder individuele beschrijving.
U kunt een redengevende omschrijving van een rijkmonument vinden op Monumenten.nl.
-
Een monumentencommissie is verplicht in elke gemeente. Ze brengen advies uit over rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten, onder andere bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Hoe vroeger u in gesprek gaat met uw gemeente over wat er mogelijk is en wat niet, hoe vlotter het proces verloopt.
Bekijk de gemeentelijke pagina's op Monumenten.nl.
-
Een beschermd rijksmonument is van nationaal belang, vanwege de schoonheid, betekenis voor de wetenschap of de cultuurhistorische waarde. Dit alles staat in de Erfgoedwet, die in 2016 de Monumentenwet 1988 verving. Een beschermd gemeentelijk monument heeft cultuurhistorische, architectuurhistorische of stedenbouwkundige waarde op plaatselijk niveau. De bescherming van gemeentelijke monumenten is geregeld in de gemeentelijke monumentenverordening.
-
Voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, zoals bijvoorbeeld een kerk, boerderij of molen kan er ieder jaar van 1 februari tot en met 31 maart deze subsidie aangevraagd worden. Het gaat hierbij om reguliere onderhoudskosten en op basis van een 6-jarig onderhoudsplan. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beoordeelt deze aanvragen en zal het budget verdelen, waarbij het geldt wordt uitgekeerd in jaarlijkse voorschotten. De subsidie bedraagt maximaal 60% van de subsidiabele kosten. Het Restauratiefonds betaald de voorschotten uit en zorgt voor een verrekening met de uiteindelijk vastgestelde subsidie. Deze subsidie kan als het gaat om dezelfde kosten niet worden gecombineerd met een laagrentende lening bij het Restauratiefonds.
Wij denken graag met u mee
Heeft u plannen of vragen en kunt u hulp gebruiken? Onze accountmanagers denken graag met u mee. Neem contact met ons op via 088 253 90 20.